Több mint 80 ezer ukrajnai menekült érkezett csak a múlt héten Magyarországra

Több mint 80 ezer ukrajnai menekült érkezett csak a múlt héten Magyarországra

2022. február 24-én vette kezdetét az orosz-ukrán háború, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát egy sok éve tartó konfliktus záróakkordajént. Az orosz propaganda által csak "különleges katonai hadművelet" megindítása utáni napokban és hetekben a második világháború óta nem látott menekülthullám indult meg Ukrajnából a szomszédos országokba.

Magyarországra a híradások szerint naponta átlagosan tízezren érkeznek, amiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRKF) számol be. Megnéztük, mennyien jöttek hazánkba az ukrajnai háború elől múlt héten.

Az adatok alapján szeptember 26. és október 2. között összesen 80 863 ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

A BRFK közleményében mindig hangsúlyozza, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Eddig több mint 13 millióan hagyták el a 44 milliós Ukrajnát

Utánanéztünk annak is, hogy eddig eddig összesen mennyien kényszerültek elhagyni otthonukat a háború miatt. Az adat.one az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) adatai alapján azt írja,

szeptember 27-ig 13 081 621 fő menekült el Ukrajnából.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy nem megállapítható a szám pontossága, és az sem, hogy ebből hány fő a visszatérő menekült, és hány a korábban már Európában élő, harcolni hazatérő. Az Európába érkező menekültek számából nem kerül levonásra a visszatértek, illetve a továbbutazottak száma sem.

Többségük nem nyújt be menedékkérelmet a szomszédos országokban, hanem továbbutazik

Kiemelik azt is, hogy a menekültek általában továbbutaznak és nem nyújtanak be menedékkérelmet az Ukrajnával határos országokban. Magyarország esetében a menekültek több mint 95 százaléka nem akar itt maradni.

Összesítésük szerint hazánkba eddig majdnem másfél millióan érkeztek, egész pontosan 1 424 719-en, amiből 29 903 fő kapott menedéket.

A szomszédos országok közül messze Lengyelországba menekültek a legtöbben, 6 284 379-en, akik közül 1 391 344 fő kapott menedéket, 4 326 146 fő pedig visszatért hazájába.