Olaf Scholz: Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése

Ukrajna, ukrán, háború, tüzérségi támadás, délkelet-ukrajnai Zaporizzsja
Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen orosz tüzérségi támadásban megsérült épületnél dolgoznak mentők a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 6-án.
MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat
Egy egész nemzedékre szóló feladat lesz Ukrajna újjáépítése, amelyet úgy kell végrehajtani, hogy a jövendő EU-s tagország az egységes belső piac részévé válhasson

- mondta Olaf Scholz német kancellár hétfőn Berlinben.

A kormányfő az 5. német-ukrán üzleti fórumon kiemelte, hogy "minél koordináltabb és átláthatóbb" lesz Ukrajna újjáépítése, annál nagyobb lesz a magánvállalatok hajlandósága arra, hogy beruházzanak az országban.

Ugyanakkor a befektetők azt is tudják, hogy olyan országba viszik a pénzüket, amely nemcsak jó befektetési környezetet, mindenekelőtt jól képzett és erősen motivált munkaerőt kínál, hanem megszerzi az EU-tagságot - tette hozzá Olaf Scholz.

"Aki Ukrajnában végez beruházást, az az Európai Unió jövőjébe fektet be" 

- fogalmazott az MTI szerint a német kancellár.

Scholz aláhúzta, hogy Ukrajnának remek adottságai vannak, például az energetika területén megfelelő beruházásokkal tranzitországból a fenntartható módon megtermelt energia exportőrévé fejlődhet.

Azonban a kijevi vezetésnek is vannak tennivalói, erősíteni kell a jogállamiságot és az átláthatóságot, és "még elszántabban kell küzdeni a korrupció ellen" - árnyalta a képet Olaf Scholz.