Gyöngyösi Márton: A káromkodás bizonyos helyzetekben egészséges és normális. A kényszeres szolgalelkűség soha

Gyöngyösi Márton: A káromkodás bizonyos helyzetekben egészséges és normális. A kényszeres szolgalelkűség soha

"Meghallgattam Pankotai Lili slam poetry műfajban megírt versét, amiben kiáll a szakmai, anyagi, erkölcsi szempontból is megalázott tanárai mellett és felemeli a szavát egy fenntarthatatlan rendszerrel szemben.

A tragédia nem az, ha valaki egy kétségbeejtő helyzetben segélykiáltásában szabadszájú, hanem az, ha szervilis és gyáva. Mint azok a pedagógusok, akik most megbotránkoznak, elhatárolódnak, miközben ők maguk még illedelmesen sem merték soha felemelni szavukat az oktatást ellehetetlenítő rendszerrel szemben.

Tragédia az, ha a Pankotai Lili előtt járó generáció ebből a versből csak a káromkodást hallja meg és képtelen érzékelni, hogy egy egészséges fejlődésű tinivel áll szemben.

Az egészséges tini ugyanis lázad, megbotránkoztat, miközben kiáll magáért és egy ügyért. Ő pont ilyen. A káromkodásról idővel le lehet szokni, a megalkuvásról és szervilizmusról nem. A káromkodás bizonyos helyzetekben egészséges és normális. A kényszeres szolgalelkűség soha"

- reagált az október 23-i diáktüntetésen felszólaló gimnazista lány beszédére Facebook posztjában Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, a konzervatív párt EP-képviselője.