A Jobbik elküldte a parlamenti frakcióknak az oktatási kerekasztal meghívóit

A Jobbik elküldte a parlamenti frakcióknak az oktatási kerekasztal meghívóit

Miközben csütörtök reggel ismét élőlánccal tiltakoztak pedagógusok, szülők és diákok a közoktatásban tapasztalható áldatlan állapotok miatt, a parlamentben is beindul a szakpolitikai gépezet.

Brenner Koloman, a Jobbik oktatási szakpolitikusa is a helyszínen biztosította szolidaritásáról a pedagógusokat. Élő bejelentkezésében ugyanakkor arról is beszélt, hogy olyan nyílt társadalmi és politikai párbeszédet kell lefolytatni, amely végre előmozdítja az oktatás ügyét, és egyben a polgári demokráciát is hazánkban. 

Ezért kezdeményezték, elfogadva a diákszervezetek öt pontját, hogy induljon el az a kerekasztaltárgyalás, amelyre felelős konzervatív pártként kiküldték a meghívót minden parlamenti frakciónak - fogalmazott Brenner Koloman. Hozzátette: a mai megmozdulás is azt mutatja, hogy milyen nagy a társadalmi igény erre az egyeztetésre. 

Az október 23-ai, több tízezres budapesti demonstrációt követően jelentette be Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő, hogy a pártja részéről teljes mellszélességgel támogatják az Egyesült Diák Front (EDF) öt pontját, "s meghallva kérésüket, kezdeményezzük az oktatási kerekasztal összehívását". 

Az Egyesült Diák Front követelései:

Megoldást a tanárhiányra!
Használható tananyagot!
Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
Vissza a sztrájkjogot!
Figyelmet az oktatásra!

Az oktatási szakpolitikus az Alfahírnek hétfőn azt hangsúlyozta, ezek a követelések szintén részét képezik a közös ellenzék oktatási programjának, amely megfelelő alap lehet az oktatási kerekasztal-tárgyalások során.

Az ellenzék a civilek és a különféle szakmai érdekképviseletek bevonásával alkotta meg azt a programot, amely alapja lehet az oktatás átfogó átalakításának,

s amelynek sarkalatos pontja a pedagógusok bérrendezése mellett az oktatás modernizálása, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő körülmények megteremtése - mondta el az Alfahírnek Ander Balázs, aki hangsúlyozta, a programok részletein hónapokig dolgoztak, de a kialakult helyzetben a Jobbik kész arra, hogy tovább finomítsák, újratárgyalják, aktualizálják az elkészült oktatási programot.