Az Orbán-kormány a lengyel rakétabecsapódások után már turisztikai akciótervet jelentett be

Az Orbán-kormány a lengyel rakétabecsapódások után már turisztikai akciótervet jelentett be

A mai kormányülés utáni rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely közölte, Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint ma 2-kor újraindult a Barátság kőolajvezeték, igaz. egyelőre alacsonyabb nyomáson, de az eredeti kapacitás órákon, napokon belül elérhetővé válik. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, a vezeték nem sérült meg, Magyarország energiaellátása biztosított. 

Az elmondottakból leszűrhető, annyira nem izgulta túl a kormányzat a lengyel rakétaválságot. A szokásos protokoll szerint Orbán Viktor a szokásos protokoll szerint összehívta a Védelmi Tanácsot, beszéltek a NATO főtitkárral, a lengyel kollégákkal, és a már rendelkezésre álló információk alapján egyértelmű volt, ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt. 

Ezért a kormány szerint a lehető leghamarabb tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség, Ukrajna szuverenitását figyelembe véve.

A másik napirendi pont egy turisztikai akcióterv elfogadása volt. Elmondta, a szektornak kormánytámogatásra van szüksége, még úgyis, hogy a bevétel 2021-hez képest 45 százalékkal emelkedett. 

Gulyás Gergely szerint az ágazat több képviselője is megkereste a kormányt. 

  • A SZÉP-kártyáknál eltörlik a különböző "füleket", korlátlanul lehet fizetni szálláshelyet, vendéglátást fizetni. 
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulás 4 százalékos befizetését 2022. október 1. és 2023. március 31-ig között felfüggesztik, az eddig befizetett pénzeket visszafizetik. 
  • A kötelező szálláshelyi adatszolgáltatási kötelezettséget félévvel eltolják. 
  • Újra bevezetik a 24 havi munkaidőkeret szabályozást a turizmusban.