Kormányrendelet: "Egy lélegzetvételnyi időt kapott a Dunaferr"

Kormányrendelet: "Egy lélegzetvételnyi időt kapott a Dunaferr"

"A 24. óra utolsó percéig" várt a vasművet érintő döntéssel a kormány – fogalmazott Kálló Gergely, a térség volt országgyűlési képviselője az Alfahírnek.

"A 24. óra utolsó percéig" várt a döntéssel a kormány, így most egy "lélegzetvételnyi" időhöz jutott a Dunaferr – fogalmazott az Alfahírnek a szorult helyzetben lévő dunaújvárosi vállalatot érintő rendelet kapcsán Kálló Gergely, a térség volt országgyűlési képviselője.

Ahogy azt megírtuk, Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere múlt csütörtökön a legrosszabb forgatókönyvre figyelmeztetett a Dunaferr helyzete kapcsán. Akkor azt mondta, nincs még minden veszve, de csak a kormányzat tudna a vasműnek érdemi segítséget adni, ami körülbelül 10-15 milliárd forintot jelent, erre az összegre viszont mielőbb szükség volna. Az egy nappal azelőtti válságtanácskozáson pedig több környékbeli polgármesterrel egyetemben megállapították, hogy elkerülhetetlennek tűnik a kormány közbelépése a vasmű és a térség érdekében, ám a tanácskozáson a meghívott, választókerületeik révén érintett kormánypárti országgyűlési képviselők egyike sem jelent meg.

A Dunaferr több mint 4 ezer embert foglalkoztat, leányvállalatainál pedig további 1500 ember dolgozik. Ezenfelül hazánk legnagyobb kohóipari komplexumától több tízezer olyan munkahely is függ, melyek több tucatnyi beszállítóhoz és más vállalkozásokhoz tartoznak Dunaújvárosban és környékén. A cég vezetése ugyancsak a múlt héten levelet írt a dolgozóknak, miszerint külső anyagi segítség híján nem tudják kifizetni az elmaradt dolgozói béreket sem. A 2020 ősze óta csődközeli állapotban lévő vasműnek zavaros a cégvezetése, orosz többségi és ukrán kisebbségi tulajdonosi kézben van, és részvényesei évek óta elmérgesedett viszonyban állnak egymással. A helyzetet pedig csak tetézte a február óta zajló orosz-ukrán háború. A probléma okát képezi az is, hogy a dunaújvárosi vállalat egyik kohója augusztusban, a másik pedig novemberben leállt, viszont 3-4 hónap után már nem indíthatók újra ezek az ipari létesítmények. Emellett szintén leállására készül a vasmű kokszolója is.

A kormány rendeletben döntött a felszámolásról

A kormány közben kedd este a Magyar Közlönyben közzétett rendeletével gyorsíthatja meg a Dunaferr felszámolását. A Portfolio.hu azt írja, bár a kormányrendelet nem nevesíti a Dunaferrt, de egyértelműen a vasműre szabták a módosítást, melyben a veszélyhelyzetre való hivatkozással a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény változik. A lap információi szerint ezzel megindulhat a társaság felszámolása, eközben új tulajdonos bevonásával lehetőség is adódhat a helyzet rendezésére, már ha jelentkezik egyáltalán befektető.

Az Orbán Viktor által szignózott rendelet lényege, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég egyrészt

  • több mint 400 napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és másrészt
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.

Mindkét feltétel igaz a Dunaferre: több mint 400, azaz 524 napja nem tett közzé beszámolót, és árbevétele bőven meghaladta a 10 milliárdot, 2019-ben 288 milliárd forint volt (a 2020-as és 2021-es még nem ismert). A cégfelszámolás ellen nincs helye fellebbezésnek.

A döntés arról is rendelkezik, hogy a felszámolási eljárás megindításával egyidejűleg ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki, akit megilletnek mindazon jogok, amelyek a felszámolót is.

Még nem teljesen lélegezhet fel a vasmű

A dunaújvárosi Vasmű téren szerdán, ma megtartott sajtótájékoztatóján Pintér Tamás újfent a Dunaferr megmentését sürgette. Szavai szerint csak néhány órán múlt, hogy reggel 6 órakor nem kezdődött meg a kokszoló leállítása, mert éjszaka érkezett annyi szén, hogy a kokszoló blokkokba tovább tudják tölteni a szénelegyet. A kohók viszont továbbra is állnak, a kettes kohó már ötödik hete, az egyes pedig még régebb óta – fűzte hozzá a városvezető, figyelmeztetve, ez a helyzet sokáig nem tartható fenn a vasmű technológiája miatt, mivel ha egyszer megállnak és kihűlnek a kohók, akkor szinte lehetetlen újraindítani.

Pintér emlékeztetett, a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg fizetésüket, és nem tudni, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. Megjegyezte, az elmúlt időszakban az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek, ami óriási áldozat a várostól, így viszont biztosítható volt pár hétre a cég túlélése.

A polgármester felidézte, 

az elmúlt két évben számtalan megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak, de egyet sem fogadtak meg.

Szóba hozta a kedd éjjel megjelent kormányrendeletet is, amely megoldás lehet a cégcsoport számára, bár szerinte 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferre mégsem alkalmazták. Szerinte a mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de "a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán". Magyarán még nem lélegezhetnek fel, ez ugyanis önmagában pénzt és alapanyagot nem jelent.

Pintér kérdésre megerősítette, úgy tűnik, a rendeletmódosítást a Dunaferre szabták, és bízik benne, ezzel minden akadály elhárul a befektető elől. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy megjelent egy olyan érdeklődő, amelynek szándéka megmenteni a kohókat, a "melegvonalat", és ezzel talán nem lesznek elbocsátások sem a vállalatnál. Azon sajtóhíreket is megerősítette, hogy ez a befektető a londoni központú Liberty Steel lenne, amelyik többször tárgyalt a Dunaferrel, és mérnökeik fel is mérték a vasmű állapotát. Tőkeerős befektetővel működtethető tovább a Dunaferr, és elkerülhetők az elbocsátások – mutatott rá.

A jobbikos polgármester hangsúlyozta, változatlanul azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a tulajdonosváltást az ISD Dunaferr Zrt-nél "úgy, mint az elmúlt években", hiszen ez a gyár "hazánk utolsó kohászati üzeme".

A Liberty Steel befektetése nyújthat megoldást

Kálló Gergely, a térség volt országgyűlési képviselője az Alfahírnek elmondta, még nagyon sok a bizonytalanság a gyár jövőjével kapcsolatban. Úgy látja, az ominózus kormányrendelet valóban segít tisztázni a vasmű jogi helyzetét. 

Ami miatt viszont szkeptikus vagyok, az az, hogy ezt megtehette volna már rég a kormány

– tette hozzá Kálló, aki szerint tényleg "a 24. óra utolsó percéig" vártak a döntéssel, amivel "kinyílt egy icipici rés a megoldás felé".

Egy lélegzetvételnyi időt kapott a Dunaferr

– fogalmazott.

Emlékeztetett, 2016 óta próbálták napirenden tartani a kérdést, folyamatosan beszéltek róla a parlamentben, mégis csak most hoztak döntést. Általában eddig azzal érvelt a kormány, hogy nem tud segíteni, mert a vasmű magáncég, tisztázatlan a jogi háttér, vagy épp a szankciók miatt. 

A Jobbik volt országgyűlési képviselője szintén kifogásolta, hogy a vasmű dolgozói csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, az azon felüli részlet kifizetése azonban még kérdéses. Ez pedig a magas rezsidíjak és a karácsony közeledtével "óriási létbizonytalanság". Az elmúlt időszak felmondásai miatt ráadásul pótolni kell az elvesztett dolgozókat is.

Kálló arról is szólt, hogy a várható befektető, a Liberty Steel nem először merül fel a vasmű kapcsán, az ugyanis egy nagyon tőkeerős nagyvállalat, s ebben a szegmensben a világ harmadik legnagyobb cége, sokoldalú profillal. Ebbe pedig szerinte a Dunaferr beilleszthető lenne, mivel a vasműnek az az előnye, hogy képes kicsiben is gyártani úgy, ahogyan más európai vasművek nem tudnak – emelte ki, hozzáfűzve:

Ha a Liberty Steel jön, akkor egy olyan vállalat jönne, amelyik tényleg pozitív lenne a vasmű életében és történetében.

Kálló Gergely végül arra is kitért, az utóbbi napokban bárhol járt a városban, mindenki a vasműről beszélt. Meglátása szerint megérdemli a gyár, az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató, hogy ne menjen csődbe, és megmeneküljön.