Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője

Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője

Felmentését kérte tisztségéből kedden Kirilo Timosenko, aki korrupciós gyanúba keveredett. Időközben pedig több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását.

Felmentését kérte tisztségéből kedden Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője - írja az MTI.

A tisztségviselő, aki 2019 májusa óta tölti be hivatalát, egy január 23-i dátumú képet tett közzé Telegram-csatornáján, és annak aláírásában megköszönte az iránta tanúsított bizalmat az államfő, valamint az összes tisztviselő részéről, akikkel együtt dolgozott a poszton.

Lemondását Timosenko nem indokolta meg.

Az ukrán média szerint Kirilo Timosenko távozása része lehet a Volodimir Zelenszkij elnök által bejelentett személyi változtatásoknak. A lemondásának elfogadásáról szóló rendeletet az elnök honlapján tették közzé.

Volodimir Zelenszkij hétfő esti videóbeszédében jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain korrupciós vádak miatt. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

A 33 éves Kirilo Timosenko 2019 óta volt az elnöki hivatal helyettes vezetője, amely minőségben a régiókat és a regionális politikát felügyelte. Volodimir Zelenszkij választási kampányában az elnökjelölt médiafelelőse volt.

Az ukrán sajtó szerint Kirilo Timosenko az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta többször is korrupciós gyanúba keveredett, amelyek drága autók személyes használatához kapcsolódtak. Az érintett minden vádat tagad.

A Strana.ua és az Ukrajinszka Pravda ukrán hír- és elemző honlap szerint Kirilo Timosenko helyét a kijevi területi közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni területi katonai közigazgatás vezetőjévé nevezhetik ki.

A múlt héten, január 17-én egy másik vezető tisztségviselő, Olekszij Aresztovics közölte, hogy benyújtotta lemondását az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadói posztjáról. Azt mondta, azért tette ezt, hogy "példát mutasson a civilizált viselkedésből".

További lemondások

Időközben több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását tisztségéből kedden, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlzó áron vásároltak ellátmányt a hadsereg számára - közölték a hatóságok.

A távozók között van Timosenko mellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is.

Ez utóbbi tisztségviselő távozását a főügyészség is megerősítette a honlapján olvasható közleményben.

Az Ukrajinszka Pravda szerint lemondhatnak tisztségükről Szumi és Dnyipropetrovszk megyék vezetői, Dmitro Zsivicsenko és Valentin Reznyicsenko, valamint a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjai és Herszon megyék vezetői, Olekszandr Sztaruh és Jaroszlav Janusevics is.