Nemzetbiztonsági bizottság elnöke: újabb adatok kerültek a nyilvánosság elé a külföldi pártfinanszírozásról

Sas Zoltán
Sas Zoltán
Béli Balázs/Alfahír

Sas Zoltán, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ma reggel a közösségi oldalán közölte, újabb adatok kerültek a nyilvánosság elé a külföldi pártfinanszírozás ügyével kapcsolatosan (KATTINTSON IDE - természetesen erről közlünk egy hosszabb anyagot is.)

Felidézte, a héten ismét azt kérte a titokgazdától, hogy oldja fel az iratok titkosságát, vagyis a nemzetbiztonsági bizottság döntésének megfelelően vizsgálja meg, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket a testület tagjai előtt múlt pénteken ismertetett. 

"Ez most ismét megtörtént, és ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a titkosítás alól feloldott információkat"

- írta a közösségi oldalán. 

Múlt hét pénteken írtunk arról, hogy több új információt is megismerhettek a testület tagjai az Egyesült Államokból érkező kampánytámogatásokról. Ezeket a titkosszolgálati anyagot megtekinthették, majd egyhangúlag úgy döntöttek, kérvényezik a jelentés titkosításának a feloldását. 

Előzmények

Tavaly november számoltunk be arról, hogy akkor feloldotta a titkosítást a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazda, így megismerhetővé vált a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, valamint a DatAdathoz érkező amerikai kampánytámogatások háttere. 

A kísérőlevelet jegyző Kovács Zoltán András nemzetbiztonsági dandártábornok (Nemzeti Információs Központ) a 2022. november 17-ei bizottsági ülésen bemutatott dokumentumok nyilvánosságra hozható változatát küldte meg Sas Zoltánnak. 

Az alábbi megállapításokat tette:

  • A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a NAV (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és az információk kezelését a Nemzeti Információs Központ végzi. 
  • Az Action for Democracy (AD) összesen 1.848.603.106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat-csoportnak. 
  • Az AD további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020 Kft. 1 milliárd forintot, a DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Adatfeldolgozó Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől. 
  • Az eddig feltárt információk szerint az AD több mint 3 milliárd forint összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezeteknek, illetve az említett vállalkozásoknak. 

Azután egy érdekes megjegyzés következik a dandártábornok részéről.

"Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és a költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáik használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét. 

Tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2022. Kft. számára (aznap összesen 684.672 USD összegben). Az Oraculum 2020. Kft. a számára juttatott összegekből 324 millió forintot utalt át a DatAdat Professional Kft-nek, amely így - a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt - összesen 483,7 millió forint juttatásban részesült."