Így juttatott több mint 3 milliárdnyi amerikai támogatást az Action for Demokracy Márki-Zayéknak és a DatAdatnak

Így juttatott több mint 3 milliárdnyi amerikai támogatást az Action for Demokracy Márki-Zayéknak és a DatAdatnak

Feloldotta a titkosítást a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazda - fogalmazott közleményében Sas Zoltán jobbikos politikus. Mint írta, "a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként 2022. november 21-én kerestem meg írásban, levelemben pedig azt kezdeményeztem, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság döntésének megfelelően vizsgálja meg, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket a testület tagjai előtt ismertetett".

"Ez most megtörtént, és ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a titkosítás alól feloldott információkat"

- tette hozzá. 

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkező amerikai támogatásokról szóló - és megismerhető - titkosszolgálati anyagok a Nemzetbiztonsági bizottság honlapján érhetőek el, illetve IDE és IDE kattintva. 

A kísérőlevelet jegyző Kovács Zoltán András nemzetbiztonsági dandártábornok (Nemzeti Információs Központ) a 2022. november 17-ei bizottsági ülésen bemutatott dokumentumok nyilvánosságra hozható változatát küldte meg Sas Zoltánnak. 

Az alábbi megállapításokat tette:

  • A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a NAV (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és az információk kezelését a Nemzeti Információs Központ végzi. 
  • Az Action for Democracy (AD) összesen 1.848.603.106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat-csoportnak. 
  • Az AD további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020 Kft. 1 milliárd forintot, a DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Adatfeldolgozó Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől. 
  • Az eddig feltárt információk szerint az AD több mint 3 milliárd forint összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezeteknek, illetve az említett vállalkozásoknak. 

Azután egy érdekes megjegyzés következik a dandártábornok részéről.

"Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és a költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáik használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét. 

Tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2022. Kft. számára (aznap összesen 684.672 USD összegben). Az Oraculum 2020. Kft. a számára juttatott összegekből 324 millió forintot utalt át a DatAdat Professional Kft-nek, amely így - a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt - összesen 483,7 millió forint juttatásban részesült."

Egy kapcsolati hálót is bemutattak. A folyamatábrán azt keresték, hogy kik utaltak kiknek. Arra utaltak, hogy a források mögött az Egyesült Államok kormánya, legalábbis a CIA állt. 

Az AD kapcsán pedig két magyart emelnek ki, Korányi Dávidot alelnököt, valamint Chris Maroshegyit. "Márki-Zay Péter korábbi, még a választási kampányt (és a világjárványt) megelőző amerikai útját Maroshegyi szervezte, és részben az Albright Group finanszírozta" - derül ki az anyagból.

A DatAdat céges és személyi kapcsolati hálójában viszont már több ismert személyt, politikai pártot, vagy azokhoz tartozó alapítványt konkrétan megjelölnek. 

  • Szigetvári Viktor,
  • Bajnai Gordon,
  • Ficsor Ádám,
  • Dessewffy Tibor,
  • Molnár István és
  • Márki-Zay Péter

neve szerepel a kiemelt személyek között. 

Kétirányú utalásokról írnak a DatAdat Proffesion és a Páva Zoltán által tulajdonolt Oraculum 2020 Kft. között, amely többek között az ezalenyeg.hu portált adta ki. 

A "magyar baloldalhoz köthető szervezetek" Márki-Zay Péterrel és a DatAdat Profession Kft-vel álltak kapcsolatban. 

A dokumentum szerint ezek:

  • Kapcsolat.hu Kft. (az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítvány a kiadó),
  • Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület (Karácsony Gergely előválasztási kampányát támogatták),
  • LMP,
  • KözösÜgyönk Nonprofit Kft. - Ez Juhász Péter cége.
  • Párbeszéd Magyarországért Párt,
  • Humán Platform Egyesület - ennek pedig egyik alapítója Gulyás Márton. 

"Már az adatok ezen, kezdeti szintjén is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az AD, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között"

- fogalmazott a dandártábornok.