Nyaklövés érte a géppisztolyos kislányt, a dánok kedvenc magyar szabadságharcosát

A kislány alig élte túl címlapfotózást.

Ezért kétszeresen is érthető az, hogy az akkor még ismeretlen vezetéknevű Erika a dán olvasóközönség egyik kedvenc ötvenhatos szabadságharcosa lett. Ebben az időben kezdett el érte rajongani a kamaszkorú Henning Schultz is. Schultz a népszerű dán magazin, a Billed Bladet három lapszámát is eldugta a tankönyvei közzé, éppen a magyarországi kislány miatt.

Teltek-múltak a hosszú évtizedek, majd 2006-ban, a szabadságharc ötvenedik évfordulóján Schultz elhatározta: megkeresi a reményei szerint szintén megöregedett Erikát, hogy személyesen adja át neki a gondosan megőrzött újságszámokat.

Több magyarországi lapnak elküldött egy felhívást, de egyedül a Magyar Nemzet közölte le azt, senki nem jelentkezett azonban ennek nyomán. Ellenben a magyar sajtó kinyomozta, hogySzeles Erikáról van szó.

A multkutatas.hu adatai szerint édesapja; Szeles Sándor (született Schlessinger Sándor) római katolikus, édesanyja; Blumenfeld Noémi Sarolta izraelita vallású volt. Sándor a II. világháború idején hunyt el, ezért édesanyja egyedül nevelte tovább a később szakácsnak tanuló Erikát.

Kiderült az is, hogy a kislány alig élt a fotózás után; 1956. 11. 07-én meghalt a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórházban; mivel mindössze tizenöt évesen nyaklövés érte.

Jelenleg a Kerepesi úti temetőben nyugszik.