Róna Péter: a Fidesz politikája a biztos tragédia útja

Róna Péter: a Fidesz politikája a biztos tragédia útja

Rig Lajos, az Egységben Magyarországért pártszövetség Veszprém megye 3-as számú választókerületének képviselőjelöltje fórumot tartott Tapolcán. Az eseményen jelen volt Róna Péter közgazdász, professzor, aki sokkoló jövőt vázolt fel Magyarország számára.

„Navracsics Tibor a minap azt mondta, hogy a kormány nagyon jól kezeli az orosz-ukrán háborút. Ez fatális tévedés”

– jelentette ki Róna Péter, aki szerint a fidesz képviselőjelöltje nem csak politikai hibát követett el, ezzel a kijelentéssel, hanem „egy történelmi méretű tévedés”.

Róna Péter úgy látja, hogy Magyarország teljesen magára maradt és nem maradt egyetlen egy szövetségesünk sem az EU-n belül.

„Magyarország megismétli azt a tragikus történelmi szindrómát, amibe már oly sokszor belement és bele is bukott”

– fogalmazott, majd emlékeztetett mindenkit, hogy amikor a magyar delegáció, Apponyi gróf vezetésével kiment a versailles-i tárgyalásra, akkor nekik ott egyetlen barátjuk sem volt. Egyetlen egy ország emelte fel a szavát Magyarország mellett, az Ausztrália volt, viszont nekik nem is volt szavazati joguk. Róna szerint hasonló volt a helyzet 1946-ban is.

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Róna úgy látja, hogy sokakban ez úgy él, mint a Nyugat ármánykodása, pedig itt arról van szó, hogy ahelyett, hogy megbízható és fontos baráti kapcsolatokat építenénk ki, amire minden kis országnak szüksége van, ahelyett Orbán megismétli azt a szuverenista politikát, amely elszigeteli Magyarországot.

„Ez a politika a biztos tragédia útja”

– jelentette ki és hozzátette, hogy látszik már ennek a politikának a következménye is abban, hogy nem jönnek az uniós források.

Bár a kormány bejelentette, hogy egy alap segítségével 300 millió eurót fog kapni Magyarország, azonban erről „szó sincs”.

„Annyi történt, hogy a magyar kormány beadott egy módosítási javaslatot, amit ha ez az alapítvány elfogadna – de esze ágában sincs elfogadni –, akkor lenne lehetséges az, hogy kapjunk tőlük pénzt”

– fejtette ki Róna.

A közgazdász szerint aki Orbánra szavaz április harmadikán az lemond az uniós támogatásokról, pedig csak az uniós források segítségével tudnánk elkerülni az államcsődöt.

„Kevesebb mind 24 hónap alatt a magyar állam adósságállománya megduplázódott, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig egy hatalmas veszteséget halmoz fel, amit csak akkor tud kezelni, ha leértékeli a forintot 400 euro felé”

– tette hozzá, majd megjegyezte, hogy egy ilyen gyenge forint az inflációt 12-13 százalék felé viszi.

Róna elmagyarázta, hogy mivel a kínálati oldalon történt egy csökkenés – úgy ahogy az egész világban visszaesett a termelés, úgy hazánkban is –, ami már önmagában gerjesztené az inflációt, de erre rájön még a kormány pénzszórása, ami többletkeresletet okoz, ami még tovább emeli az infláció mértékét.

„Még decemberben az MNB még azt mondta, hogy az infláció 5 százalék lesz. Egy hónappal ezelőtt, amikor még nem volt orosz-ukrán háború, akkor azt mondta, hogy 8 százalék lesz. Tegnap már azt mondta, hogy lesz ez 10 százalék is. Nem tudja az MNB, hogy miről beszél, csak dobálózik a számokkal” – magyarázta a közgazdász, aki szerint a jelenlegi helyzet alapján 12-14 százalék közötti infláció a reális május-júniusra.

Az egész helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a forint folyamatosan gyengül, hiszen ha nem gyengülne, akkor az MNB nem tudná kezelni a kialakult hiányt, az állam eladósodása pedig tovább növekszik a pénzszórások miatt.

„Ráadásul a Fidesz gazdaságpolitikájának egy nagyon fontos eleme az volt, hogy pezsdítse a lakosság keresletét. Ennek következtében a magyar háztartások eladósodása 18 százalékkal nőtt az elmúlt 18 hónapban” – fogalmazott.

„Van egy nagyon egyszerű közgazdaságtani „képlet”: ha az adósság gyorsabban nő mint a GDP, abból baj lesz”

– egyszerűsítette le a közgazdász.

Úgy látja Magyarország a fizetésképtelenség felé halad, miközben a világ elpártolt tőlünk, ezért az ellenzék nagyon jogosan már most azzal foglalkozik, hogy hogyan tudja majd kezelni „azt az elkerülhetetlen válságot, amit Orbánék hátrahagynak”.

„Hogy hosszabb távon milyen legyen a magyar gazdaság szerkezete, az már egy másik kérdés”

– tette hozzá.