250 ezres tüntetést tartottak a TTIP ellen

A szerződés túlságosan nagy hatalmat biztosítana a multinacionális cégeknek. És ez még nem minden.

A szervezők szerint hosszú évek után ez volt a legnagyobb méretű tüntetés a német fővárosban, a felvonulók társadalmi és környezetvédő szervezetek, szakszervezetek, fogyasztóvédelmi szervezetek felhívására vonultak az utcákra. 

A TTIP ellenzői főleg azzal érvelnek, hogy ez a szerződés túlságosan nagy hatalmat biztosít majd a multinacionális cégeknek a fogyasztók és az alkalmazottak rovására. A tüntetés szónokai is hangoztatták ezt a szempontot, kifejtve, hogy ez a szerződés gyengítheti az európai normákat, ronthatja az ökológiai és szociális szabványokat.

Nemet mondtak a rabszolgaságra

A menetben olyan feliratokat tartottak a magasba, amelyek a szociális állam, a környezet védelme és a demokrácia mellett foglaltak állást. "A TTIP rabszolgákká változtat minket" - volt olvasható az egyik transzparensen. 

Az elemzők egy része szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás olyan átfogó egyezmény, amely elfogadása esetén alapvetően fogja átalakítani a gazdasági kapcsolatokat, létrehozva a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét.

Milliók követelik a leállítást

Mint azt korábban megírtuk, a „Stop TTIP” önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szerdán szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett, Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött aláírásokat: több mint 3,2 millió darabot.

Európa-szerte több mint 500 szervezet csatlakozott a Stop TTIP kezdeményezéshez, így történt ez Magyarországon is, miközben az Európai Parlamentbe delegált magyar politikusok közül mind a Fidesz, mind pedig az MSZP és a DK képviselői igent mondtak a szabadkereskedelmi egyezményre. 

Ha további cikkeket akar olvasni a TTIP-ről, kattintson ide.