6+1 ok, amiért a kisvállalkozások jelentik Magyarország erőtartalékát az oligarchák helyett

6+1 ok, amiért a kisvállalkozások jelentik Magyarország erőtartalékát az oligarchák helyett

Bár a fideszes kormányzat ezt rendre elfelejti, a magyar kis- és középvállalkozások hazánk gazdaságának legfontosabb szereplői. Sokan úgy mondják, a magyar gazdaság erőtartalékai. Most meg is mutatjuk, miért van ez így.

Az Orbán-kormány jellemzően a vállalkozások támogatójaként szeret tetszelegni, de valójában csak elvétve nyújt támogatást a kisvállalkozói szektornak, és az oligarcháinak feltőkésítése révén inkább abban érdekelt, hogy mélyállamot építsen ki.

Összegyűjtöttünk most hét olyan okot, amik bizonyítják, hogy a kisvállalkozók Magyarország gazdaságának erőtartalékai:

1. Foglalkoztatás: A kisvállalkozások széles körű foglalkoztatást biztosítanak. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) többnyire agilisek és alkalmazkodóképességük révén gyorsan alkalmazkodhatnak a piaci változásokhoz, ami hozzájárul a munkaerő foglalkoztatásának stabilitásához.

2. Innováció: A kkv-k gyakran kreatív és innovatív megoldásokat hoznak létre, mivel könnyebben alkalmazkodnak a változó piaci környezethez és gyorsabban hozhatnak döntéseket. Az ilyen vállalkozások elősegíthetik az új ötletek és technológiák elterjedését a gazdaságban. Kisvállalkozóként ezek a cégek rá vannak szorulva arra, hogy innovatívak legyenek, így tudják felvenni a versenyt a multikkal.

3. Rugalmas alkalmazkodás a piaci igényekhez: A kisvállalkozásoknak általában könnyebb alkalmazkodniuk a piaci változásokhoz. Ezek ugyanis kevesebb bürokráciával, gyorsabb döntéshozatallal és alkalmazkodóképességgel rendelkeznek.

4. Regionalitás: Sok kisvállalkozás helyi szinten működik, ezzel hozzájárulva a regionális gazdaságok diverzifikációjához. Ez segíthet az egyes régiók gazdasági stabilitásának fenntartásában.

5. Innovációs kockázatvállalás: A kisvállalkozások gyakran vállalnak be nagyobb innovációs kockázatokat, amelyekből a gazdaság hosszú távon profitálhat. Új technológiák, termékek és szolgáltatások bevezetésével elősegíthetik az általános gazdasági fejlődést.

6. Vállalkozói szellem: A kisvállalkozások általában magasabb szintű vállalkozói szellemet és kezdeményezést mutatnak, amelyek hozzájárulnak a gazdaság dinamizmusához és fejlődéséhez.

+1. A profitot Magyarországon forgatják be: Mivel jellemzően magyar cégekről van szó, a profitot nem viszik a külföldi anyavállalathoz. A hazai gazdaságot bővítik az itt megtermelt, itt leadózott és itt befektetett tőkével.

Ezen tényezők kombinációja miatt a kisvállalkozások kulcsfontosságúak a magyar gazdaságban. Erőtartalékot jelentenek a változó piaci környezetben. Csakhogy számos kihívással néznek szembe a kisvállalkozások. Például pénzügyi korlátokkal, erőforrások hiányával és a piaci versennyel. Ezért is lenne mérhetetlenül fontos az, hogy a Fidesz kormányzata és az önkormányzatok tényleg ott támogassák a kkv-szektort, ahol csak tudják.

Lehetőleg ahelyett, hogy oroszlánrészben a NER milliárdosainak közpénzből hízó cégbirodalmait gyarapítják tovább, akár átláthatatlan magántőkealapok segítségével.