A börtönben is havi közel 8 millió forintot keresett Schadl György

A börtönben is havi közel 8 millió forintot keresett Schadl György

A korrupt végrehajtóvezér és szintén vádlott felesége egy ügyes trükkel oldotta meg, hogy végrehajtói irodáik a büntetőeljárás alatt is tovább működhessenek. Összesen 425 millió forintot kerestek két év alatt.

Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste a rács mögött az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal – írta meg a 24.hu. A börtönben ülve 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség.

A börtönben ülve 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség

A Völner Pál fideszes igazságügyi államtitkárt is érintő korrupciós ügy első rendű vádlottja 2021 novemberétől két éven át, házi őrizetbe helyezéséig börtönben ült, mivel a bíróság attól tartott, hogy szökni próbálna. A lebukott végrehajtóvezér ez alatt az idő alatt is gazdagodott: a börtönben töltött időszakban összesen 189 millió forintot keresett az állami feladatot ellátó, ám profitorientált végrehajtói irodáival.

Schadl feleségének végrehajtói irodái is tovább termelik a pénzt, pedig letartóztatásuk után mindkettejüket felfüggesztették. A végrehajtó házaspár azzal a trükkel oldotta ezt meg, hogy irodáikat „helyetteseknek” adták át, akik 10 százalékos tulajdonrészért cserébe viszik a bizniszt.

A két végrehajtói iroda nyereségének 90 százaléka, azaz 425 millió forint továbbra is a Schadl házaspártnak megy

– emelte ki a 24.hu.

Az irodák átpasszolására a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatalvezetője, Takács Katalin adott engedélyt. A 24.hu megkérdezte ezzel kapcsolatban a végrehajtói kart és a hivatalvezetőt, azonban nem voltak hajlandóak válaszolni nekik. A végrehajtók felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát és az Igazságügyi Minisztériumot is megkeresték, de nem kaptak választ kérdéseikre.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Schadl Györgynek és nagyjából nyolcvan végrehajtó társának hét évre szóló végrehajtói megbízatása 2022-ben, azaz a végrehajtóvezér börtönben töltött ideje alatt lejárt, de ő azóta is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékében, irodája pedig a büntetőeljárás ellenére is zavartalanul működik.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)