A fideszesek szerint is rendszerszintű a korrupció nálunk

A fideszesek szerint is rendszerszintű a korrupció nálunk

A Korrupciókutató Központ Budapest év eleji jelentéséből kiderült, minden hatodik közbeszerzési forint Mészáros Lőrincnél landol.

A Medián által végzett közvélemény-kutatás során a hazai korrupció helyzetéről is kérdezték az embereket. A válaszadók között voltak Fidesz-szavazók is. 32 százalékuk gondolja úgy, hogy nem egyedi, eseti túlkapás, ha valakik saját zsebre dolgoznak Magyarországon, hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenség.

A közvélemény számára jól ismert üzletemberek, politikusok és családjaik nevét említették a résztvevők, akikről úgy vélik, nem szabálykövetően gazdagodhattak meg.

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor és családja, Orbán Győző és Tiborcz István, valamint Szijjártó Péter, Rogán Antal, Szíjj László, Lázár János neve került elő. Illetve Gyurcsány Ferenc sem maradt ki a sorból.

A NER elitjét civilizálatlan tahónak nevező Pesty László sokkal kevésbé súlyosan értékelte a korrupciós helyzetet, mint a Mediánban résztvevő fideszesek. Pesty szóhasználatában a korrupcióval azonos Lölő-jelenségről úgy vélekedett, hogy az nem rendszerszintű, és „semmi köze a gazdatesthez”. A magyar korszerű konzervativizmus testén lévő rákos daganat burjánzására Orbán Viktornak nincs ráhatása. Sőt, szerinte Orbán Viktor örülne majd annak, ha bizonyítékok előkerülnek és megtisztulást okoznak a pártban. A „NER-es orkok” ugyanis a „gazdatest energiáját szívják”, és „ha nem lenne ez a sok csirkefogó, akkor négyötöd lenne.” Az „orkokat ki kell vágni!” Mert – mint mondta – sokan „összetévesztik az orkokat a párttal.” A Fidesz pedig lényegében „rendben van”.

A közbeszerzési adatok mindenesetre magukért beszélnek. A Korrupciókutató Központ Budapest év eleji jelentésében minden hatodik közbeszerzési forint Mészáros Lőrincnél landol – idézi föl a hvg. Az összes hazai közbeszerzés 0,8 százalékát nyeri ugyanis a felcsúti milliárdos valamelyik cége, és az arány gyorsan nőtt az utóbbi években. Mészáros cégei pedig az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudták tavaly zsebre tenni. 2021-ben még magasabb volt ez a szám, akkor az összes forrás 16 százalékát a leggazdagabb magyar cégei nyerték.

2018 és 2020 között Mészáros Lőrinc vállalatai 633 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eljárást nyertek, Szíjj Lászlóé pedig 914 milliárdot

a Transparency International idei kutatása szerint. A két oligarcha cégei által elért összeredménnyel Szíjj László vállalkozásai a három év alatt elnyerhető teljes vizsgált közbeszerzési érték 10, míg Mészáros Lőrinc cégei ugyanannak a 7 százalékát szerezték meg, nem számítva a családtagok vállalkozásainak eredményét.

(Címlapkép: Alfahír)