Medián: Mészáros a legkorruptabb, és a többség szerint Orbán strómanja

Medián: Mészáros a legkorruptabb, és a többség szerint Orbán strómanja

A Medián által szeptemberben készített felmérésből kiderül, hogy még a fideszesek 22 százaléka szerint is jellemző a lopás, 32 százalékuk pedig úgy gondolja, Orbánék központilag szervezik a lopást.

A korrupció kérdésében sokkal általánosabbá vált a kimondottan a kormányzattal szembeni bizalmatlanság, nagyot nőtt azok aránya, akik szerint az Orbán-kormányra „nagyon nagy” vagy „nagy mértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések – számol be a HVG360. A felmérésből kiderül, hogy a magyarok régóta súlyos gondnak tartják a korrupciót, és kétharmados többségben vannak, akik szerint rendszerszintű a lopás.

Az ellenzéki szavazók 96 százaléka, a pártot választani nem tudók vagy nem akarók 81 százaléka úgy véli, hogy a korrupció jellemző az Orbán-rendszerre.

Még a Fidesz-szavazók 22 százaléka is így véli, közülük 32 százalék szerint pedig nem egyedi esetekről van szó, hanem magára a NER-re jellemző, hogy tagjai tisztességtelenül gyarapodnak.

Mészáros a legkorruptabb, de közvetlenül mögötte van Orbán és veje, Tiborcz István.

58 százalékos aránnyal Mészáros Lőrinc nem csak a leggazdagabb, hanem a Medián által megkérdezettek körében legkorruptabbnak tartott közszereplő. Orbán Viktor 23 százaléka csak a második helyre volt elég, igaz sokan úgy vélik, Mészáros valójában az ő strómanja. A minszterelnök veje, Tiborcz István 18 százalékkal a harmadik helyre szorult a korrupciós listán. Gyurcsány mindössze 11 százalékot kapott.

Majdnem mindenki úgy gondolja, hogy az oligarchák Orbán strómanjai.

A válaszadók 77 százaléka „nagyon valószínűnek”, vagy legalábbis „elképzelhetőnek” tartja, hogy az oligarchaként ismert NER-es nagyvállalkozók – mint például Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István – valójában Orbán Viktor strómanjai, azaz csak névleg birtokolják az Orbánnak összeharácsolt vagyont.. A fideszesek 37 százaléka ezt még 13 év NER-es fosztogatás után is kizártnak tartja.

A Medián szeptember 22. és 27. között készítette a felmérést 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta súlyozásos korrekció után tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. A hibahatár mindössze ±3,5 százalék.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt)