A finn NATO-csatlakozást megszavazta a parlament, de a svédeknek még várniuk kell

A finn NATO-csatlakozást megszavazta a parlament, de a svédeknek még várniuk kell

Brenner Koloman: „Az Országgyűlés azért nem dönthetett Svédország NATO-csatlakozásáról is, mert a kormánypártok a magyar nemzeti szuverenitást Törökországban keresik!”

Az Országgyűlés - nyolc hónappal a kormányzati előterjesztés után - hétfőn megszavazta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozását.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges Finnország azután kérte felvételét a NATO-ba, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Azonban az Országgyűlés nem döntött még Svédország kérelméről.

Mint arról az Alfahír is beszámolt, a Fidesz-KDNP "műbalhéja miatt tolták hétről, hétre a döntést, sőt még egy kormánypárti delegáció is elutazott Svédországba és Finnországban Hende Csaba és Németh Zsolt vezetésével, hogy olyan feltételekről beszéljenek a svéd és finn döntéshozókkal, amelyeknek kevés köze van az orosz fenyegetettséghez. A stockholmi látogatás során Hende Csaba megerősítette, hogy támogtaják Svédország NATO-tagságát, ehhez képet a svédeknek még várniuk kell.

A mostani parlamenti döntés előtt a momentumos Tompos Márton felszólalásában úgy fogalmazott, hogy káosz van a kormánypártoknál, majd feltette a kérdését, milyen érzés amikor "a főnök bemond valamit, és aztán, hogy ne legyen neki arcvesztése, elviteti önökkel a balhét".

Vadai Ágnes a DK képviselője szerint a kormány soha nem magyarázta meg késlekedése okát, melynek hátterében megítélése szerinte a kormány személyes sértettsége áll, és azt kérte a kormánytól, tegyenek meg mindent, hogy az országgyűlés a lehető leghamarabb ratifikálja Svédország csatlakozását is.

Tóth Bertalan MSZP-s felszólaló először üdvözölte, hogy Magyarország végre eljutott odáig, hogy ratifikálja legalább a finn csatlakozási szándékot. Ugyanakkor szégyenteljesnek nevezte, hogy erre nyolc hónapot kellett várni.

Svédország és Finnország a csatlakozással vállalja, hogy a tagállamok segítségére siet, ha megtámadják azokat, így Magyarországnak örülnie kellene, hogy e két ország a segítségére siet, annak ellenére, hogy Magyarországon folyamatosan leépül a jogállam

- mondta Tóth Bertalan.

Brenner Koloman a Jobbik-Konzervatívok képviselője azzal kezdte, hogy Európa a biztonságunk, Európa és a NATO biztosítja a magyar polgárok biztonságát és a békét.

Ezért kell mindkét ország NATO-csatlakozását sürgősen ratifikálni a magyar Országgyűlésnek, mert ez a nemzeti érdek. Azzal, hogy nem szavaztak még a ratifikációról, Magyarország nemzeti érdekérvényesítési képessége csökkent, és komoly károk estek az ország nemzetközi megítélésén

- hívta fel a figyelmet Brenner Koloman.

A jobbikos képviselő felszólalásában megkövette a finneket és a svédeket, méltatlannak nevezve a procedúrát.

Az Országgyűlés azért nem dönthetett Svédország NATO-csatlakozásáról is, mert a kormánypártok a magyar nemzeti szuverenitást Törökországban keresik

- mondta felszólalása végén Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok képviselője.

(MTI)

Címlapkép: A Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló szavazás eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 27-én. Fotó: MTI/Kovács Attila