Hende Csaba: Támogatjuk Svédország NATO-tagságát

Hende Csaba: Támogatjuk Svédország NATO-tagságát

Andreas Norlén, a svéd parlament elnöke fogadta a NATO-csatlakozással kapcsolatban Svédországba érkező fideszes delegációt. Az aftonbladet.se nyomán a Telex arról számolt be, hogy a stockholmi tárgyalások helyszínéről távozóban Hende Csaba a következőket mondta a sajtó képviselőinek:

Elégedettek vagyunk a látogatással. Világossá tettük, hogy a magyar kormány, a magyar köztársasági elnök, a miniszterelnök és a magyar parlamenti képviselők többsége egyértelműen támogatja a svéd NATO-tagságot.

Hende Csaba még annyit közölt, „kívánatos lenne, hogy a svéd politikusok, kormányképviselők és az EU parlamenti képviselői – teljesen valótlan tényekre alapozva – nem mondanák vagy sugallnák, hogy egy országban hiányzik a jogállamiság.”

Arra a kérdésre, vajon Magyarországon vannak-e problémák a jogállamisággal, az LMBTQ-emberek jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban, Hende azt válaszolta:

„Én nem látok ilyen problémákat, de természetesen mindent meg lehet beszélni. De nem szabad hazugságot terjeszteni.”

A neheze azonban csak most következik. A kizárólag kormánypárti politikusokból álló parlamenti delegáció Stockholmból Helsinkibe utazik, ahol a jelek szerint nem mindenki várja nagy örömmel Hendééket. Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke korábban kijelentette,

„Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak!”