A G7-országok tovább támogatják Ukrajnát, a Gázai övezet helyzetéről is egyeztettek

A G7-országok tovább támogatják Ukrajnát, a Gázai övezet helyzetéről is egyeztettek

A G7-ek hangoztatták: a gázai izraeli-palesztin konfliktus ellenére fontos, hogy az Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségük "soha ne lankadjon".

Határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben, és sürgették a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését a világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7-országok külügyminiszterei szerdán Tokióban.

A japán külügyminisztérium közleménye szerint

a résztvevők ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, és folytatják a a törekvést a békefolyamat érdekében.

Az MTI beszámolójában azt írja, a külügyminiszterek határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait.

Hangoztatták: a gázai izraeli-palesztin konfliktus ellenére fontos, hogy az Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségük "soha ne lankadjon".

A G7-országok, az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Kanada diplomáciai vezetői arra törekszenek, hogy közösen humanitárius "szünetet" kérjenek a Gázai övezetben, ahol egy hónapja dúl az Izrael és a Hamász közötti konfliktus - közölték a csoporthoz közel álló diplomáciai források.

A külügyminiszterek sürgetően szükségesnek tartják a Gázai övezetben élő civil lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek bővítését. Erről széles körű egyetértés volt a gázai háborúról folytatott megbeszéléseik során előző este Tokióban

- közölte szerdán a német delegáció.

Annalena Baerbock német és Kamikava Jokó japán külügyminiszter humanitárius szünetre szólított fel az Izrael által elzárt terület lakosságának ellátására. Minden résztvevő hangsúlyozta Izrael önvédelemhez való jogát a nemzetközi humanitárius jog keretein belül.

Egyetértés mutatkozott abban is, hogy meg kell akadályozni regionális konfliktus kirobbanását.

(Címlapkép: James Cleverly brit, Annalena Baerbock német, Antony Blinken amerikai, Kamikava Joko japán külügyminiszter, Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (elöl), Melanie Joly kanadai külügyminiszter, Pasquale Ferrara, az olasz külügyminisztérium politikai és nemzetközi biztonsági főigazgatója és Catherine Colonna francia külügyminiszter (b-j) a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminisztereinek tokiói találkozóján 2023. november 7-én. MTI/EPA/Pool/Getty/Ohszumi Tomohiro)