A jómódúak jövedelemadójának drasztikus emelésére tettek javaslatot Oroszországban

A jómódúak jövedelemadójának drasztikus emelésére tettek javaslatot Oroszországban

A háborúzó ország pénzügyminisztériuma extra progresszív jövedelemadóval sújtaná a tehetősebbeket, 798 ezer forintnak megfelelő havi bértől. Putyin már korábban is adóemelésről beszélt, finanszírozandó az Ukrajna elleni offenzívát.

Az orosz pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy vezessenek be extra progresszív jövedelemadót az évi több mint 2,4 millió rubel (kb. 27 ezer dollár/9,57 millió forint) jövedelműekre, és emeljék a műtrágyagyártók és vasérctermelők bányaadóját - számol be az MTI.

A minisztérium tervei szerint

a módosítás 2025-től lépne életbe, és abban az évben 2600 milliárd rubel többletbevételt hozna a költségvetésnek.

Azaz a jövő évtől már 798 ezer forintnak megfelelő havi jövedelemtől többletadót kell fizetni Oroszországban.

Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy

Vlagyimir Putyin elnök már nem sokkal márciusi újraválasztása előtt adóemelést javasolt a vállalatok és a gazdag magánszemélyek rovására, hogy ebből is finanszírozzák az Ukrajna elleni háborút.

Az oroszok döntő többsége jelenleg 13 százalékos jövedelemadót fizet, a kiemelkedően magas jövedelműek pedig 15 százalékot.

A pénzügyminisztériumi javaslat szerint

🟢 2025-től az évi 2,4-5 millió rubel közötti keresetűek jövedelemadója 15 százalék lenne.

🟢 A jövedelemadó az 5-20 millió rubeles jövedelem után 18 százalék,

🟢 20-50 millió rubel között 20 százalék,

🟢 50 millió rubel fölötti éves jövedelemnél pedig 22 százalék lenne.

A két- vagy többgyermekes szülők, ahol a családban az egy főre jutó átlagos jövedelem nem haladja meg a havi létminimum másfélszeresét (egy négytagú család esetében ez együttesen évi 1,3 millió rubelt jelent), a pénzügyminisztérium 7 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés bevezetését javasolja, így a személyi jövedelemadó kulcsa számukra valójában 6 százalék lenne.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter közleménye szerint a tárca által javasolt adóváltoztatás a munkaerő alig 3,2 százalékát érintené, vagyis a 64 milliós foglalkoztatottból 2 millió embert, akiknek az éves jövedelme nagyobb 2,4 millió rubelnél.

A 13 százalékos egykulcsos adókulcsot 2001-ben vezették be Oroszországban, Vlagyimir Putyin első ciklusának kezdetén. 2021-től vezették be a 15 százalékos kulcsot az évi 5 millió rubelt meghaladó jövedelemmel rendelkező oroszok számára.

A minisztérium javasolja továbbá, hogy 20 százalékról 25 százalékra emeljék a társasági adót, ugyancsak 2025-től. A növelést azzal indokolja a minisztérium, hogy nő a nyereséges cégek aránya a gazdaságban.

A társaságiadó-kulcs emelése a tervezett bevezetés évében, 2025-ben 1600 milliárd rubellel, 2030-ra több mint 11 ezer rubellel gyarapítaná a költségvetést.

Az orosz pénzügyminisztérium által javasolt adómódosítások között szerepel a műtrágya- és vasérc-termelők bányaadójának emelése is. A vasérctermelők illetéke 1,15-szörösére, a kálisó termelőké 2,3-szorosára, a foszforműtrágya-gyártóké pedig duplájára emelkedne.

(Címlapkép: Az állami látogatáson Kínában tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosában, Harbinban 2024. május 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev)