A kínai akkugyárak a jobb bér ígéretével szipkázzák el az alulfizetett tűzoltókat

A kínai akkugyárak a jobb bér ígéretével szipkázzák el az alulfizetett tűzoltókat

Az akkumulátorgyártás veszélyes üzem. Jól mutatja ezt, hogy minden gyárnak saját tűzoltóságra van szüksége. Már most is kevés a tűzoltó, de az akkugyárak jelenléte, csak rontani fog a helyzeten.

"Ha Budapesten egyszerre két helyen gyulladna ki a metró, amihez a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást kellene elrendelni, akkor a jelenlegi létszám és eszközpark mellett ezt a fővárosi tűzoltóság hivatásos állománya nem tudná teljesíteni"mondta el a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A tűzoltók munkája napi életveszéllyel jár – ráadásul a Belügyminisztérium nem fizeti ki a biztosításukat –, de nem erre, hanem az emberhiányra panaszkodnak.

A hivatásosok a nagyvállalatokhoz menekülnek az alacsony fizetések, a veszélyes munka és a megbecsülés hiánya miatt. A helyzeten az sem segít, hogy a Fidesz még 2011-ben megszüntette a tűzoltók korkedvezményes nyugdíját.

A tűzoltószakszervezet elnöke így nyilatkozott a lapnak a tarthatatlan bérhelyzetről:

Egy kezdő tűzoltó nettó bére nagyjából átlagosan 240-260 ezer forint, a vidéki nagyvárosok környékén épülő gyárak tűzoltóságai 400-500 ezer forintos szakmunkásbért, és egyéb kedvező juttatásokat kínálnak a tűzoltóknak.

Debrecenben eddig az izraeli TEVA gyógyszergyárnak volt saját tűzoltósága, de a megépülő BMW gyárnak, és a később ide telepített kínai akkumulátorgyáraknak még több tűzoltóra lesz szüksége. A BMW-nél már el is kezdtek dolgozni néhányan, januárra akár negyvenen lehetnek, és ugyanennyin kellenek majd az akkugyárakba is – derül ki az RTL riportjából.

Egy neve elhallgatását kérő tűzoltó a tévének elmondta: "folyamatosan adják be a felmondásaikat a tűzoltók, és mennek át létesítményi tűzoltónak. Ott nagyobb a bérezés, sokkal jobb a szociális helyzet."

"Az egyik társam azért is ment át, mert ott majd nem neki kell bevinnie a vécépapírt..."

Az Országos Katasztrófavédelem azt írta a csatorna kérdéseire, hogy az ipari beruházásoknak van ugyan elszívó hatásuk, de a távozó tűzoltók pótlásáról gondoskodnak, ha kell, megyén belüli átszervezéssel (azaz átvezényléssel – a szerk.).

A dömpingszerűen épülő kínai akkumulátorgyárak tehetik be a kaput a tűzoltóságnak? Mert az tény, hogy az ilyen veszélyes üzemekben sok tűzoltó kell.

Sas Zoltán jobbikos szakpolitikus szerint lesújtó, amit manapság hallani a tűzoltók háza tájáról, és ha ez így folytatódik, tényleg nem lesz segítség, ha baj van. Az ellenzéki képviselő emiatt költségvetési módosító indítványt nyújtott be a parlamentben:

Egy olyan bérfelzárkóztatást kell elindítani, amely képes megtartani a tűzoltókat a szakmájukban.

(Címlapkép: Alfahír)