Pintér Belügyminisztériuma április óta biztosítás nélkül hagyta a tűzoltókat

Pintér Belügyminisztériuma április óta biztosítás nélkül hagyta a tűzoltókat

Április 11-től, ha egy tűzoltót szolgálat közben baleset ér, netalántán meghal, akkor sem ő, sem a családja sem kap egy fillért sem, mivel a Belügyminisztérium nem tudott megállapodni a biztosítókkal.

Tűzoltónak lenni nem egy életbiztosítás: gondoljunk csak bele, ezek az emberek nap mint nap kockáztatják az életüket, hogy másokat megmentsenek. Különösen igaz ez akkor, ha a pénzünkkel zsonglőrködő állam elfelejti befizetni az életbiztosításukat.

Április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása, tehát ha egy tűzoltó munka közben most sérül vagy hal meg, akkor a család egy fillért nem kap.

A tűzoltóknak az a munkája, hogy emberéleteket és otthonokat mentsenek meg, illetve megakadályozzák a további anyagi kárt. Ez egy nagyon fontos munka, ezért megbecsülést érdemelnek. A fizetésükön már eddig sem látszott, hogy megbecsülnék őket, de most még baj esetén is elengedi a kezüket az állam. Most pontosan ez történt.

Az elmúlt napokban kommentár nélküli levelet kaptak a katasztrófavédelem munkatársai a szervezet megyei vezetőitől:

Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. [...]

A levél lényege, hogy április 11-ével megszűnt a tűzoltókra vonatkozó élet- és balesetbiztosítás, és a belügy egyelőre nem kötött újat helyette. Képzeljük el, milyen érzéssel megy be most egy tűzoltó egy égő házba, miközben tudja, hogy a társadalom, amit szolgál, illetve a társadalom nevében fellépő hatóság cserben hagyta. Ha megsérül, akkor pedig nem kap semmit, legfeljebb, ha bepereli a munkaadót.

A Belügyminisztériumnak törvényi kötelezettsége lenne biztosítást kötni a tűzoltóknak, de ennek nem tett eleget.

A jogszabály a következőképpen rendelkezik: "A tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, és a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és balesetbiztosítást kötni."

Most már csak az a kérdés, hogy mi történik, ha egy tűzoltó szolgálat teljesítése közben megsérül vagy meghal? Ki fizeti a rehabilitációt, rosszabb esetben a temetést? Mi lesz a családjával?

Negyed annyit sem szántak a biztosításra, mint amennyibe az kerülne.

Az infláció sajnos a biztosítások árát sem hagyta érintetlenül. A Belügyminisztérium mindössze 244 millió forintot szánt a két éves biztosításra, de a közbeszerzési pályázatra beadott legalacsonyabb ajánlat csak egy évre is ennek majdnem kétszerese volt. Az Aegon évi 464 milliós, a CIG Pannónia 455 milliós, az Allianz pedig 1,558 milliárdos ajánlatot tett – számolt be a Lánglovagok.

(Címlapkép: Lángokban a szentendrei Spar - 2021, Alfahír)