A légzés védelme prioritás kell legyen (X)

A légzés védelme prioritás kell legyen (X)

Sok olyan munkakör van, ahol a légzőszervek veszélynek vannak kitéve, és nagyon fontos, hogy a tüdőt védjük meg ezektől a kockázatoktól.

Erre különböző megoldási lehetőségek léteznek, attól függően, hogy mi is jelent veszélyt a tüdőre nézve.

Az egészséges légzésért

A Revoo minőségi munkaruhagyártó és forgalmazó légzésvédelem kategórájában olyan termékeket találunk, melyek segítenek kiszűrni a levegő károsanyag-tartalmát, így megakadályozzák a gázok-gőzök tüdőbe jutását is. A kínálatban találunk szelep nélküli és szelepes porálarcokat, csakúgy, mint teljes vagy félálarcokat, szájmaszkokat és egyéb kiegészítőket, szűrőbetéteket is.

Maga a légzésvédelem azt jelenti, hogy olyan védőeszközt alkalmazunk, mely megvédi a felhasználó légrendszerét a szennyeződésektől, megakadályozva, hogy a viselőjük káros anyagok, beleértve a biológiai, kémiai és radiológiai anyagokat vagy az életre vagy egészségre közvetlenül veszélyes levegőt lélegezzen be.

Védelmet nyújtanak a munkavállalóknak akkor, ha a műszaki lehetőségek vagy munkamódszerek nem képesek jelentősen csökkenteni vagy megszüntetni a veszélyeket.

Veszélyes anyagok a munkahelyen

Ezek az anyagok a munkahelyen általánosságban vagy vészhelyzeti forgatókönyvekben is sokféle formában fordulhatnak elő, beleértve a levegőben szálló gőzöket, gázokat, port, ködöt, füstöt vagy permetet.

Ezért szükséges azonosítani, hogy milyen kockázatok vannak jelen és a megfelelő típusú légzésvédelmi eszközt beszerezni, és ami nagyon fontos, azt helyesen viselni. Olyan esetekben kell ilyen eszközöket használni, ahol az oxigénszint elégtelen vagy elégtelen lehet, például ásatásokon, gödörben, tartályban és más zárt terekben végzett munka során.

Akkor is kell a tüdő védelméről gondoskodni, ha valaki lehetséges, hogy ki van téve káros vegyi anyagoknak, veszélyes gázoknak vagy gőzöknek, illetve akkor is tanácsos, ha egyéb légúti veszély lehetősége áll fenn: por vagy finom törmelék, vagy biológiai anyagok terjednek a levegőben.

Többféle típusú maszk és álarc van a piacon

Alapvetően két fő típusát különböztethetjük meg ezeknek a termékeknek, az egyik a szennyező anyagok levegőből történő eltávolításával működik, a másik típus pedig tiszta levegőt juttat a viselőhöz egy másik forrásból.

A munkaadók szempontjából is fontos, hogy a szabályokat betartva megteremtsék a lehető legbiztonságosabb környezetet, melynek része a potenciális kockázatok azonosítása, a légzésvédelmi eszköz típusának meghatározása, a kijelölt álarcok, maszkok beszerzése. Fontos egy írásos program megfogalmazása is, és a dolgozók képzése, hogy az előírásoknak megfelelően viseljék ezeket az egyéni védőfelszereléseket.

Az sem mindegy, hogy ezeket hogy lehet tisztítani, ha egyáltalán lehet, hogy mennyi ideig viselhetők biztonsággal, és hogy hogyan kell tárolni. A légzésvédelem fontos témaköre a munkahelyi biztonságnak, úgy a munkavállaló, mint a munkáltató szempontjából.