Szerdán leáll a kokszgyártás a dunaújvárosi vasműben

Szerdán leáll a kokszgyártás a dunaújvárosi vasműben

Az indiai tulajdonú cégcsoport jelezte, a következő öt évben annak érdekében, hogy dunaújvárosi üzemük karbonsemleges acélgyártóvá váljon.

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt - közölte az indiai tulajdonú cégcsoport hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben jelezték, a kokszgyártás szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe, s ezalatt a vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem szén-dioxid- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is - tették hozzá.

Közölték, hogy a társaság mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a Liberty Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában.

Jelezték, hogy jelentős beruházásokat terveznek a következő öt évben annak érdekében, hogy dunaújvárosi üzemük karbonsemleges acélgyártóvá váljon, mely fejlesztések az üzletág elmúlt generációjának legnagyobb lépései lehetnek. Ennek érdekében a Liberty a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacél-gyártás révén mintegy 80 százalékkal csökkenti majd a közvetlen szén-dioxid-kibocsátást.

Mint ismert, az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot. A Dunaferr az orosz és ukrán tulajdonosok ellentétei miatt 2022 végére fizetésképtelenné vált, a működés ellehetetlenülését kormányzati beavatkozással sikerült megakadályozni. Az Európai Unió 2023 októberében jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását.

(Címlapkép: A Dunaferr Dunai Vasműve 2023. február 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd)