A NER egyre nagyobb szeletet hasít ki Magyarországból, Pesty László karácsonyra ígérte az orkokat

A NER egyre nagyobb szeletet hasít ki Magyarországból, Pesty László karácsonyra ígérte az orkokat

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint a nagy közbeszerzési pályázatokon ma már szinte csak a kiválasztottak indulnak. A simlis és korrupt viselkedés olyan bizalomhiányhoz vezet, amely súlyosan rongálja az általános vállalati viselkedést.

A korrupciónak nagy ára van. A pénz, amit ellopnak, az hiányzik máshol. Sokkal több mindent meg lehetne valósítani, ha az állami munkáknál nincs ilyen mértékű túlárazás. A gazdasági növekedés és dinamizmus csak tisztességes vállalkozói légkörben lehetséges. A nagy közbeszerzési pályázatokon ma már szinte csak a kiválasztottak indulnak. A simlis és korrupt viselkedés olyan bizalomhiányhoz vezet, amely súlyosan rongálja az általános vállalati viselkedést – mondta a Szabad Európának Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke.

A gazdasági hatékonyság és a korrupció viszonyát boncolgató beszélgetésben a közgazdász a kormány gazdaságpolitikájáról szólva azt mondta, hogy az nem a modern élet kihívásaira akar válaszolni. A kormány olyan gazdaságpolitikai irányt választott a közgazdász szerint, amelyben nincs jövőkép, miközben mindig volt valamilyen vízió, hogy körülbelül milyen úton kellene haladni. Multi vállalatok, amelyek kedvező hatást gyakoroltak a vállalati kultúrára, a szociális párbeszédre, a bérekre, már nem fognak jönni. „Annak kell örülni, ha nem mennek el.”

A magyar vállalatok helyzetéről szólva azt mondta, hogy

a nagy nyugat-európai multik, az egészen más munkakultúrát képviselő és nagy számban érkező ázsiai társaságok, illetve a gazdaság óriási szeletét, szinte az egész infrastruktúrát a kezében tartó NER-es társaságok mellett olyan apró lesz a magyar gazdaság ezektől független része, hogy „szabad szemmel előbb-utóbb nem is lesz látható”.

A közgazdász által is említett túlárazott közbeszerzésekben és állami támogatásokban fuldokló NER-es vállalatok étvágyáról és emésztéséről rendszeresen hírt adnak a kormánytól független hírforrások. Sokszor naponta akár több botrány jelenik meg az Átlátszó, a 444, a 24, a Válaszonline, a Direkt36, a hvg, a Magyar Hang vagy éppen az MFOR felületén. Mindezek ellenére a nyilvánosság nagy várakozással tekint Pesty László jelentkezésére, aki pár hónapja megígérte, hogy leleplezi a NER vezető oligarcháit, az orkokat. A dokumentumfilmrendező a NER-es vállalatok tevékenységét Palócz Évához hasonlóan, de hozzá képest sokkal plasztikusabban írta le. Lölö-jelenségnek nevezte működésüket, és úgy írta le, hogy Fidesz-közeli „klántagok” bizonyíthatóan tisztességes vállalkozók rovására, törvénytelen eszközökkel óriási vagyonra tesznek szert. A NER-es vállalatok sajátos vállalati kultúrájáról szólva pedig úgy fogalmazott, „amikor tehetségtelen, büdös lábú, alanyt állítmánnyal egyeztetni nem tudó, végtelenül ostoba, ízléstelen és tehetségtelen emberek zsarolás és más, a Büntetőtörvénykönyvbe ütköző bűncselekmények útján” nyomulnak.

Budapesti Tiszta Kezek néven honlapot és mozgalmat is indított Pesty, aki a saját dokumentumai és bizonyítékai mellett bejelentette, hogy ilyet másoktól is vár. Mint fogalmazott, „9:1-hez, hogy a következő négy hónapban, karácsonyig nagyon konkrét nevek lesznek, konkrét bizonyítékokkal, eseményekkel, időpontokkal, hangfelvételekkel, de nem zárnám ki még a videófelvételeket sem”. Három hét van az ünnepig. Egyelőre semmit sem lehet tudni, hogyan készülődik advent alatt a nagy napra a dokufilmes Pesty. Nyilatkozataiból azonban látható, hogy van érzéke a dramaturgiához.

(Címlapkép: Pesty László: Fotó/MTI/Rosta Tibor)