A sajtóból tudta meg Jászberény polgármestere, hogy részben bezárt a város szülészete

A sajtóból tudta meg Jászberény polgármestere, hogy részben bezárt a város szülészete

Az Orbán-kormány egészségügyi rendszerének újabb tünete, hogy csak hétköznap munkaidőben lehet szülni a városi kórházban. Pintér Sándort vonta kérdőre az Alfahírnek nyilatkozó Budai Lóránt.

„A mai naptól hivatalos, amit eddig csak sejtettünk” – írta július 25-i facebook posztjában Budai Lóránt, Jászberény ellenzéki polgármestere. Július végén ugyanis részben bezárt a jászberényi kórház szülészete, erről azonban a város polgármesterét előzetesen nem értesítették.

Én erről nem kaptam tájékoztatást, jómagam is a sajtóból értesültem arról, hogy a jászberényi kórházban bezár a szülészeti osztály

– fogalmazott az Alfahírnek Budai Lóránt.

Ahogy arról beszámoltunk, a jászberényi kórházban csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon "személyi változások", azaz szakemberhiány miatt szeptember 1-ig korlátozták az ellátást. Este 16 óra és reggel 8 óra között, valamint hétvégén nem lehet szülni a kórházban. Ez a gyermekosztályra is vonatkozik. A szülészetet és gyermekgyógyászatot más kórházak veszik át: szülészetet a Szolnoki Hetényi Géza Kórház, a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház és a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház biztosítja ügyeleti időben.

Budai Lóránt lapunknak elmondta, ezt követően informálódott az ügyben, valamint levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy magyarázzák el a döntés okát, és hogy hogyan oldják meg a helyben élők egészségügyi ellátását, ha születendő gyermeket várnak.

A polgármester szerint ez a helyzet mind Jászberényre, mind az egész Jászságra nézve egyszerűen méltatlan.

A Jászság fővárosának polgármestereként nem hagyhatom, hogy a családok ilyen hátrányt szenvedjenek, ezért haladéktalanul levélben fordulok az illetékesekhez

– ígérte Budai Lóránt, majd hivatalos levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Közel egy órát kell utazni a sürgősségi ellátásra szoruló jászberényi nőknek és szülő anyáknak.

Budai Lóránt azt is részletesen kifejtette, hogy az egészségügyi ellátás korlátozása milyen problémákat okoz a városban és a térségben: az új eljárásrend értelmében az érintett betegeknek (szülő nő, ellátandó csecsemő vagy kisgyermek, bármely nőgyógyászati sürgősségi ellátást igénylő páciens) közel egy órát kell utazniuk az ellátás igénybevételéért.

Hozzátette: amennyiben a mentőszolgálat viszi be a beteget a szolnoki kórházba, az egy mentőkocsit órákra von el a további feladatellátástól, csökkentve ezzel a Jászság területén működő és igénybevehető mentőegységek számát, mert az oda-vissza út, plusz a beteg leadása több mint két órát vesz igénybe egyetlen esetben. Ezen túl a Szolnokon ellátandó páciensek száma is megnő, amely a helyi kórház dolgozóinak okoz plusz leterheltséget.

Jászberény polgármestere fontos kérdésekre várja a választ Pintér Sándortól:

• Milyen szakmai, szakpolitikai indokok alapján és ki hozta meg azt a döntést, hogy a szóban forgó ügyeleti ellátás időszakosan nem működhet Jászberényben?

• Hány orvos távozott a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházból az elmúlt egy évben, amely okból nem tudják megvalósítani itt az ügyeleti ellátást?

• Milyen nagyságrendben nő a szolnoki kórház vonzáskörzetébe tartozó páciensek száma és mit terveznek tenni a jászberényi mentőállomás fenti okból következő leterheltségének javítása érdekében?

Budai Lóránt bízik benne, hogy kérdésfelvetéseit komolyan kezeli a kormány, hiszen a Jászság érintett településein lakó közel 80 ezer embernek nem mindegy, hogy a közelben, 5-15 perc autóúttal elérhető jászberényi kórházba kell bejönni sürgős esetben, vagy Jászberény és környékéről 45-55 percet kell autózni a szolnoki ellátásért.

A polgármester fideszes kihívója a részleges osztálybezárással érintett kórház orvosigazgatója.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház orvosigazgatója az a Besenyi Orsolya, aki az év eleji polgármester-választáson elvileg függetlenként, de egyértelmű Fidesz-KDNP hátszéllel indult Budai Lóránt ellen.

A két pártlogót ugyan nem tüntették fel a választási plakátjain, de a fideszes plakátra kísértetiesen emlékeztető narancssárga dizájn elárulta valódi hovatartozását.

Azért indították hivatalosan függetlenként, mert mint a Budai Lóránt fölényes győzelme is mutatja, fideszesként, pártpolitikával nem lehetett Jászberényben nyerni. Besenyi Orsolya a választás előtt sokat mutatkozott Pócs János helyi, kormánypárti képviselővel, és Pócs volt az is, aki bejelentette az indulását.

(Címlapkép: Budai Lóránt/facebook)