Este és hétvégén sem lehet szülni a jászberényi kórházban szeptemberig

Este és hétvégén sem lehet szülni a jászberényi kórházban szeptemberig

Az ok a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán történt „személyi változások”. Vagyis szakemberhiány. Íme a "világszínvonalú magyar egészségügy" ezredik felvonása.

Szeptember elsejéig nem lehet szülni délután 16 és reggel 8 óra között, illetve hétvégén a jászberényi kórházban, és ekkor a gyermekosztály sem fogad betegeket – derült ki a Telex birtokába került dokumentumból. Az ellátási rend ideiglenes átalakítását az Országos Kőrházi Főigazgatóság (Okfő) is megerősítette a lapnak.

A portál azt írja, a dokumentum szerint a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház július 20-án értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NKK) arról, hogy

a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán az ott történt „személyi változások” miatt július 24-től szeptember 1-ig csak hétköznapokon és csak 8 és 16 óra között tud ellátást nyújtani.

Emiatt a szülészet sem tud ezen az időponton kívül működni.

Az NNK határozata szerint ezért szeptember elsejéig 16 óra után másnap reggel 8-ig, illetve a hétvégén más kórházak látják el a betegeket, akiknek az elhelyezését az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja.

A szülészeti ellátást este és hétvégén a környékbeli települések elhelyezkedésétől függően

🟢 a szolnoki Hetényi Géza Kórház,

🟢 a ceglédi Toldy Ferenc Kórház,

🟢 a hatvani Albert Schweitzer Kórház,

🟢 illetve a kistarcsai Flór Ferenc Kórház látja el.

A csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást pedig ügyeleti időben a szolnoki, a ceglédi vagy a kistarcsai kórház veszi át.

A Telex egyébként úgy tudja, az utolsó pillanatig folytak az egyezkedések a helyzet megoldásáról: felmerült, hogy a szülészeti osztályon sikerülhet megoldani az utánpótlást, így az átszervezés csak a gyermekosztályt érintette volna. Végül azonban maradt a szülészeti osztály működésének korlátozása.

(Címlapkép: Az év első újszülöttje, Záven a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szülészetén 2023. január 1-jén. A kisfiú éjfél után 35 másodperccel, 48 centiméterrel, 2840 grammal, császármetszéssel jött a világra 34 éves édesanyjának második gyermekeként. MTI/Varga György)