A Türk Befektetési Alap elnökét fogadta Varga Mihály, a "gazdasági semlegességet" méltatta

A Türk Befektetési Alap elnökét fogadta Varga Mihály, a "gazdasági semlegességet" méltatta

A pénzügyminiszter dicsekedve közölte: a türk államok és hazánk között 162 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom. Szerinte a magyar gazdaság növekedése minden előrejelzés szerint az EU élvonalába juthat a következő években.

Magyarország a másfél évtizeddel ezelőtt meghirdetett keleti nyitással szakított az egyoldalú gazdaságpolitikával - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Baghdad Amreyevet, a Türk Befektetési Alap elnökét.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere azt ecsetelte, Magyarország a "gazdasági semlegességének" is köszönheti, hogy méretéhez képest kiemelkedő az exportteljesítménye, magas beruházási rátával és versenyképes adórendszerrel bír.

A tárcavezető emlékeztetett: a Türk Államok Szervezetével ápolt gazdasági kapcsolatok folyamatosan erősödnek, Magyarország idén júliusban véglegessé vált tagságával pedig új szintre léptek.

Ezt alátámasztja az is, hogy az elmúlt másfél évtizedben Magyarország és a türk államok között 162 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, tavaly már átlépte az ötmilliárd dollárt

- emelte ki dicsekedve a pénzügyér.

Varga Mihály közölte, a jelenlegi együttműködés elsődleges célja, hogy a már meglévő jó kapcsolatokat tovább fejlesszék olyan területeken is, mint az energetika, a vízügy, a mezőgazdaság, vagy az oktatás.

Az isztambuli székhelyű Türk Befektetési Alap célja a régión belüli kereskedelem fokozása, ami a szállítási láncok segítése mellett a közös fejlesztések támogatására is nagy hangsúlyt fektet - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Varga emlékeztetett arra is, szerinte "a magyar gazdaság növekedése minden előrejelzés szerint az Európai Unió élvonalában lehet a következő években".

A fenntartható bővülésben kiemelt szerepet játszanak azok az értékes kapcsolatok, amelyekre a keleti nyitás politikájával tettek szert - vélte a miniszter.

Varga Mihály úgy fogalmazott: "Magyarország elkötelezett amellett, hogy megőrizze a gazdasági semlegességét, így a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy a blokkosodás helyett fenntartsuk hazánk vonzerejét a nyugati és keleti piacokon egyaránt" - szól a PM közleménye.

Ismert, a Türk Államok Szervezetének, másnéven Türk Tanácsnak hivatalos tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán, és már 2018 szeptembere óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban. Júliusban Orbán Viktor Üzbegisztán elnökével tárgyalt a TÁSZ csúcstalálkozóján.

(Címlapkép: Varga Mihály - Facebook)