A Belváros szakértője átvilágította volna Rogánt

Rubovszky Györgynek a Város is osztott. A KDNP pártügyésze szerint nem szabad nagy összefüggéseket keresni.

Az Index.hu értesülései szerint Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője, pártügyésze több cikluson át, a 2000-es évek közepe óta kapott fizetést a belvárosi önkormányzattól. A Belváros-Lipótváros tulajdonosi és elidegenítési bizottságának külsős szakértőjeként, éveken át havi 300 ezer forintot. Külön tételként soha nem tüntette fel a parlamenti vagyonnyilatkozataiban a kerülettől kapott jövedelmét, amit ügyvédi bevételei között számolt el.

Mindezek ellenére szívesen vállalkozott arra, hogy átvilágítsa a kerület akkori polgármestere, Rogán Antal vagyonosodását. Az összeférhetetlenségi bizottsági volt elnöke szerint ez nem összeférhetetlen.

Rubovszky a 2012-es és a 2013-es nyilatkozataiban havi egymillió forintos bruttó ügyvédi jövedelmet vallott be. Idén májusban viszont üresen maradt ez a rubrika, a képviselők ugyanis a megváltozott szabályozás miatt már nem vállalhatnak fizetett munkákat a parlamenten kívül. Rubovszky tavaly áprilisában, az országgyűlési választás után lemondott a háromfős szakértői testületben betöltött megbízatásáról, helyét Lovászy Csaba vette át. A tulajdonosi és elidegenítési bizottság 2014. szeptemberi beszámolója szerint egy év alatt összesen 785 határozatot hozott. Az biztos viszont, hogy Rubovszky megbízatásából kifolyólag a kerület összes ingatlaneladásának, bérbeadásának jogi hátterét ismerhette. Ezért furcsa, hogy céges érdekeltségén keresztül is benne volt az „elidegenítések” egy másik hivatalos fázisában.

Szorzott és osztott Rubovszkynak a Város

A Város FM Városgazdálkodási és Szolgáltató Kft., amelynek 2013-ig Rubovszky résztulajdonosa volt, szállította a kiszemelt üzlethelyiségek, épületek eladásához szükséges értékbecslési dokumentációt. Az V. kerületi ingatlan-eladási botrányban az elmúlt hetekben derült ki, hogy az értékbecsléshez az önkormányzat maga adta meg a felhasználandó négyzetméterárakat. A cégnek így nem volt nehéz feladata, az úgynevezett övezeti átlagárat alapul véve kellett számításokat végeznie a konkrét ingatlan méretei alapján. A képviselő 13,84 százalékos tulajdonrészének megfelelő mértékben részesedett a bevételekből.

KDNP pártügyésze: összefüggéseket nem szabad keresni

Rubovszky szerint nem szabad nagy összefüggéseket keresni. Az Indexnek azt mondta, ezeknek a megrendeléseknek semmi köze sem volt ahhoz, hogy lánya a kerület egyik alpolgármestere. Jeneiné Rubovszky Csilla a folyamatosságot megtestesítve az előző ciklushoz hasonlóan 2014 őszén Szentgyörgyvölgyi Péter mellett is bekerült a Belváros vezetésébe. A képviselő állítja, hogy az első szakértői felkérését és megrendeléseit a Steiner Pál által fémjelzett szocialista kerületvezetéstől kapta. Rubovszky a 2014-es országgyűlési választás előtt, még a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnökeként elvállalta volna, hogy lefolytassa az ellenzék által kért vagyonosodási vizsgálatot Rogán Antal ellen.