A bűnöző Pharaonnal üzletelnek a miniszterek - a kormány szerint lehet, hogy ez nem is az az ember

Gyöngyösi Márton az Országgyűlésben vetette a kormány szemére Pharaon kétes ügyeit, az államtitkár szerint viszont a Jobbik a veszélyes.

Miközben az elmúlt egy év a kvótaellenes kampányról és a hazánk védelmét szolgáló helyes törekvéséről szólt, ezekkel párhuzamosan egyre gyakrabban bukkannak fel hírek kétes hátterű üzletemberekről, akik kiterjedt üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon kormányközeli emberek vagy kormánytagok segítségével - mutatott rá az országgyűlés szerdai ülésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője.
 
A politikus napirend előtti felszólalásában emlékeztetett: az FBI már két évtizede körözte, az Interpolnál pedig jelenleg is körözés alatt áll az a Ghaith Pharaon, akit korábban a francia országgyűlés terrorizmus finanszírozásával hozott összefüggésbe, a nemzetközi sajtó pedig az egyik legkeresettebb fehérgalléros bűnözőként tartja számon.
 
Pharaon a kormány segítségével folytat üzleti tevékenységet Magyarországon, műemlékeket vásárol fel. Övé a  seregélyesi és a hőgyészi kastély, az Orbán tőszomszédságában található Kútvölgyi-villa, valamint a Postabank-székház, melyet Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől vásárolt meg.
 
Gyöngyösi szerint világosan látszik, hogy a kormány több tagja hálózatszerű szövetségbe tömörülve segíti Pharaon üzleteit. A képviselő elmondta: 11 miniszteri tárca van Magyarországon, ebből
5 miniszter közvetlenül vagy közvetve érintett az üzletember tevékenységének segítésében.
 
- Rogán Antal a letelepedési kötvények rendszerének bevezetésével,
- Szijjártó Péter külügyminiszter, mivel a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak közös cége van egy Pharaon-céggel,
- Varga Mihály, akinek költségvetési javaslata szerint 31 milliárd forintig leírhatók a társasági adóból a műemlékekre fordított költségek,
- Lázár János, az Információs Hivatal vezetője, aki azt állította, nem is hallott az üzletemberről,
- valamint Pintér Sándor belügyminiszter, mivel a hatóságok az információk birtokában sem teljesítették a nemzetközi szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, és nem tartóztatták le, de nem is keresték Pharaont.
 
Gyöngyösi felvetéseire a kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki szerint a Jobbik jelent valódi nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára, többek közt azért, mert a rendőrgyilkos Győrkös István kapcsolatban állt a Betyársereggel. Megjegyezte: a Pharaon gyakori név, lehet, hogy nem is róla van szó, de egyébként is fura, hogy nem mindig körözik az üzletembert, aki szabadon jár-kel a világban. Dömötör elárulta azt is, hogy a magyar hatóságok szerint Pharaon nincs Magyarországon és életvitelszerűen nem is tartózkodik hazánkban.