Úgy látszik, Tiborcz-mellényes NER-felvonulás lett Tusványosból

Úgy látszik, Tiborcz-mellényes NER-felvonulás lett Tusványosból

Orbán Viktor tíz éve itt beszélt először az illiberális demokráciáról. Mára Tusványos csak egy "kötelező gyakorlat" a Fidesznek és politikusainak?

A tusványosi találkozó fő attrakciója idén is Orbán Viktor beszéde lesz, amelyet a NER-es fesztivál utolsó napján tart a miniszterelnök. A kerek 10 éves időtávlat miatt sok lap hívja föl arra a figyelmet, hogy 2014-ben itt beszélt először az illiberális demokráciáról a miniszterelnök .

Hogy pontosan mi is az az illiberális demokrácia, arról Lánczi András beszélt már a kormánysajtóban.

Véleménye szerint „szintet kell lépnie az illiberális politikai alternatívának”.

Leginkább külpolitikai szempontból beszélt erről, és körülbelül azt fejtegette, hogy egyik alappillére a migrációval szembeni fellépés, a másik pedig a háború kérdése, ami Lánczi szerint azt jelenti, hogy a háborúpártiság az, ha valaki nem akarja komolyan venni az eszkalálódás veszélyét. Mint elmesélte, emellett „vannak gazdasági gondok, nem beszélve a mezőgazdaság helyzetéről. Kiéleződő, súlyos problémák álltak elő, ami a jobboldal felé tolta az embereket, de nem elvi alapon. Nem elég számszerűen több szavazót felmutatni, áttörésről akkor lehet beszélni, ha az intellektuális értelemben is megtörténik.

Úgyhogy a kormányközeli filozófus, politikatudós szerint „a legnagyobb feladat Európában, sőt az egész nyugati világban, hogy újabb szintre lépjen a korábban említett, Orbán Viktor által meghirdetett illiberális politikai alternatíva, még ha egyelőre sokan befogják miatta az orrukat"

– hangoztatta Lánczi András.

A minap a hvg.hu is felemlegette a 10 évvel ezelőtt elstartolt illiberális állam mibenlétét. A lap úgy körvonalazta ennek lényegét, hogy

„többek között a parlamenti demokrácia kiüresítésében, az elvileg kormánytól független intézmények elfoglalásában, a szabad sajtó elleni folyamatos támadásokban, a közmédia propagandagépezetté züllesztésében, a gyülekezési jog állandó farigcsálásában, a civil szervezetek örökös vegzálásában” fejeződik ki.

Az illiberális eszme céljáról szólva Orbán Viktor 10 évvel ezelőtti szavait idézve azt írták: „megkeressük, megpróbáljuk megtalálni az Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban”. Azaz egy teljességében autoriter állam kialakítását – tette hozzá a lap.

„Tusványos már messze nem az, ami volt, egy csőnadrágos, Tiborcz-mellényes NER-felvonulás lett belőle”

fogalmazott a Magyar Hang a most is zajló rendezvényről.

Lukács Csaba cikkében arról ír, hogy a tusványosi szabadegyetem „román-magyar megbékélési törekvést már egyáltalán nem, de még magyar-magyar párbeszédet is csak nyomokban tartalmaz. A miniszterelnök beszédéről szólva azt írta, hogy ez az erdélyi Orbán-hívők nagy eseménye, amikor a vallási áhítattal tisztelt pártvezér a lelkes hallgatóság előtt majd jól odamond mindenkinek.

„Kár érte”

– tette hozzá a Tusványoson tartott fesztivállal összefüggésben a lap újságírója.

Címlapkép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b2) és Butyka Zsolt polgármester (b) a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 24-én. MTI/Veres Nándor