Prioritás: legalább 800 millió eurónyi hitelt vett fel az állam, hogy repteret vásároljon

Prioritás: legalább 800 millió eurónyi hitelt vett fel az állam, hogy repteret vásároljon

Kiperelték a legnagyobb kormányzati pénzszórások részleteit. Kiderült például, hogy 800–850 millió euró hitelre volt szükség az Orbán-kormány bankjától a reptérvásárlásra.

A K-Monitor kiperelt néhány adatot az állami nagybevásárlásokat intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től - írja a 24.hu. Perelniük kellett, ugyanis elsőre nem akarták kiadni a kért adatokat.

A portál eredetileg az 500 millió forintnál nagyobb összegű tranzakciók listáját kérte adatigénylés formájában az állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től. A társaság elutasította az adatigénylést. Arra hivatkoztak, hogy az adatok üzleti titkot képeznek, és nem is elérhetőek a K-Monitor által kért formában.

Az ügyben indított per első tárgyalásán aztán a cég mégis átadott egy listát az 500 millió forint feletti tranzakciókkal.

Állami cégkiárusítást tartottak, hogy legyen pénz reptérre

A listán szerepel az Orbán Viktor vezette fideszes kormány Vodafone-vásárlása és az ehhez kapcsolódóan Antenna Hungáriával lezavart, 125,7 milliárd forint értékű részvénycsere, a legtöbb adat azonban a Budapest Airport megszerzéséhez kapcsolódik. A kiadott lista alapján

durván 800 millió euró körül lehet az az összeg, amit az állami tulajdonban lévő cégrészesedések eladásából teremtett elő a Corvinus Zrt..

Felfoghatatlan pénzek a reptérvásárlás körül

A Budapest Airport Zrt. 3,1 milliárd eurós vételárából 80 százalék esett a magyar államra, 2,48 milliárd euró az azonnal fizetendő rész.

A repülőtérbevásárlás után tartott sajtótájékoztatón Nagy Márton azt közölte, hogy a magyar államra eső 2,48 milliárd euróhoz nagyjából egyharmad-egyharmad arányban teremtettek elő pénzt a cégrészesedések eladásából, költségvetési forrásból, illetve Eximbank-hitelből.

Hitelt vettek fel Orbánék, hogy elköthessenek 1400 milliárd forintot

A cégrészek eladása 850 millió euró körüli összeget tehetett ki, a költségvetésből tőkeemelés formájában érkezett a pénz a Corvinushoz. 848,8 millió euró átutalásáról intézkedett a gazdasági miniszter.

Ezek mellé tehát 800–850 millió euró hitelre volt szükség a kormány bankjától, az Eximbanktól, hogy a kormány nyélbe üthesse a mintegy 1000 milliárd forintos (hitelátvállalással együtt 1400 milliárdos) nagybevásárlást

- írja a lap a K-Monitor adatai alapján.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a Boris Johnson brit kormányfővel tartandó londoni találkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő kiszáll a repülőgépből 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)