Üres államkassza: Teljes titokban egymilliárd eurós gigahitelt vett fel Kínától az Orbán-kormány

Üres államkassza: Teljes titokban egymilliárd eurós gigahitelt vett fel Kínától az Orbán-kormány

Az ominózus pénzt már suttyomban felvette három hónapja a kormányzat, eddig mégsem jelentették be hivatalosan... Sokat nem tudni, így sok részlet homályos még.

Kormányzati bejelentés nélkül, egymilliárd eurós hitelt vett fel a magyar állam Kínától idén tavasszal, az összeget április 19-én teljes összegben le is hívta – írta meg a Portolio.

Ami biztos, hogy

a magyar állam legnagyobb hiteltartozásáról van szó.

Az Államadósság Kezelő Központ weboldalán feltüntetett adatok alapján a portál azt írja:

A változó kamatozású hitelt a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vette fel a magyar állam, hároméves futamidőre, így azt 2027 április 19-ig kell visszafizetnünk.

Részleteket azonban nem tudni, így

nagy kérdés a kamat, a törlesztés ütemezése, illetve hogy pontosan mennyit kell visszafizetnie az Orbán Viktor vezette magyar kormánynak, amelynek adóssága már februárban 133 milliárd euró volt.

Az indoklásból mindössze annyi derül ki, hogy a hitelt az állam a központi költségvetésnek a csúcstechnológia, az infrastruktúra építése, a közlekedési infrastruktúra, illetve az energia területein jelentkező kiadásainak finanszírozására vette fel.

Miután a gigahitelről eddig semmilyen kormányzati bejelentés nem volt, a Portfólió megkereste az Államadósság Kezelő Központot, amely válaszában azt írta:

"A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél."

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)