A dohány mellé a lé is kell - Így könyökli be magát a fideszes trafik-elit az éjszakai alkoholpiacra

Surranópályán, rendészeti intézkedések örve alatt kerülnek helyzetbe a fideszes dohányboltok.

Tatabányán egy egyszerűnek tűnő rendészeti kérdéssel kezdődött a nemzeti dohányboltok helyzetbe hozása az éjszakai alkoholárusítás piacán: az Ifjúság úti lakótelepen a környékbeliek arra panaszkodtak, hogy a közelben lévő üzletek éjszakai vásárlóközönsége zajong és részegen randalírozik.

Látszólag ennek kezelésére az önkormányzat augusztusban megszavazott egy rendeletet, melynek értelmében Tatabányán az üzlethelyiségek csak akkor tarthatnak nyitva 22 és reggel 6 óra között, ha vállalják, hogy nem árulnak alkoholt (az előterjesztés és a rendelet szövege ITT, illetve ITT olvasható).

Rés a pajzson

Boda Bánk László, a Jobbik tatabányai önkormányzati képviselője már ennek elfogadásakor jelezte a fideszes többségű testületnek: a rendelet csak a kisboltokra fog vonatkozni, mivel jogilag a kereskedelmi törvény teszi lehetővé, hogy az önkormányzat beleszóljon a kiskereskedelem működésébe, ám a dohányboltok tevékenységét nem ez szabályozza, így azok mentesülnek az intézkedés alól.

A problémára tehát ez nem jelentett megoldást. Sőt, a jobbikos képviselő elmondása szerint még tisztességtelen piaci előnyhöz is juttatta azokat a dohányboltokat, amelyek nem voltak hajlandók igazodni hozzá (az egyik ilyen a lakótelepen működő, Forgács-Frech Mónika tulajdonában lévő üzlet).

"Szerencsés véletlenek" és trafikmutyi

A sors nem is olyan furcsa fintora, hogy a rendelet legnagyobb haszonélvezője épp a helyi Fidesz frakcióvezetője, Magyarné Kocsis Andrea lett, akinek négy trafikja is van Tatabányán.

Boda Bánk László elmondása szerint, míg a kisboltoknak este be kellett zárniuk, elveszítve ezzel a teljes éjszakai forgalmukat, a vásárlóik zöme Magyarné dohányboltjaiba vándorolt át.

A Jobbik önkormányzati képviselője kezdettől fogva rendészeti beavatkozást sürgetett, és úgy látta volna jónak, ha a problémát a közterület-felügyelők vagy a rendőrség határozottabb fellépése oldja meg. Ehhez azután is ragaszkodott, hogy a szabályozás ilyen felemás eredményt hozott:

ám a rendelet megszüntetésére vonatkozó októberi indítványát elkaszálta a testület (ennek szövege és a NAV véleményezése ITT olvasható).

Ráadásul ezzel a város végül sem a kormányhivataltól, sem az illetékes minisztériumoktól nem kért állásfoglalást arról: alkalmazható-e a rendelt a dohányboltokra, vagy sem?

"Alapvetően nem a kereskedő a hibás azért, ha valaki az utcán randalírozik"

- nyilatkozta az Alfahírnek Boda Bánk László, majd hozzátette:

"Annyiban változott a helyzet, hogy most már hideg van, hidegben pedig nem jó utcán inni. A helyzet csak ezért normalizálódott, hiszen információim szerint az érintett Ifjúság úti dohánybolt, valamint Magyarné üzletei továbbra is árulnak alkoholt."

Fideszes igényekhez igazított játékszabályok

Az önkormányzati kommunikáció ráadásul azt sugallta, mintha a rendelet a dohányboltokra is ugyanúgy vonatkozna, mint az összes többi kereskedelmi egységre, holott ez annak ellenére sem igaz, hogy a jobbikos képviselő szerint a városban sok trafik önként betartotta azt.

A fölháborodott kereskedők nem hagyták annyiban a visszás helyzetet: figyelték a Forgács-Frech-féle üzletet és Magyarné trafikjait, hamarosan pedig ki is derült, hogy az érintett dohányboltok hajnali 5 és 6 óra között is árusítottak alkoholt (az ezt bizonyító blokkok galériánkban tekinthetők meg).

Boda Bánk László ezért kérdőre is vonta a városvezetést, ám kiderült:

Magyarné Kocsis Andrea a város első emberének is hazudott arról, hogy az ő boltjai is betartják a rendeletet.

Később a TatabányaiTV kamerái előtt is kénytelen volt elismerni, hogy megszegte a saját maga által is megszavazott intézkedést:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=-Z3OY-eArqI]

"Schmidt Csaba polgármester pedig mossa kezeit, saját bevallása szerint ő el sem tudta képzelni, hogy ez van"

- idézte föl Boda Bánk László a városvezető reakcióját, majd azt is megjegyezte, hogy Magyarnét ugyan "rendre utasították", de ezt követően a rendeletet ismét módosította a fideszes többség, immár 22 óra és 4:30 között meghatározva a tilalmi időtartamot (a módosító indítvány szövege ITT olvasható).

Így tehát a frakcióvezető asszony boltjai zavartalanul folytathatják a hajnali 5 és 6 óra közötti szeszesital-árusítást, tetemes hasznot hajtva a fideszes politikusnak.

Üzleti érdek a háttérben?

Boda Bánk László szerint ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, országosan bevett gyakorlat az, hogy rendészeti problémákra hivatkozva hozzák helyzetbe a dohányboltok tulajdonosi körét. Értesülései szerint Debrecenben és Budapest VI. kerületében is próbálnak hasonló szabályozást érvényesíteni és ezzel tisztességtelen piaci előnyhöz juttatni a fideszes nómenklatúrát.

Ez szerinte épp azt az évtizedek óta kiskereskedelemmel foglalkozó réteget hozná még inkább hátrányos helyzetbe, amelytől a trafikok elvették a dohányárusítás jogát, most pedig kiszorítanák őket az alkoholos italok éjszakai árusításából.

A jobbikos képviselő él a gyanúval, hogy az önkormányzat látszólagos tehetetlensége mögött több húzódik meg egy sikertelen szabályozási kezdeményezésnél: szerinte az Ifjúsági úti körülmények csak ürügyet szolgáltattak egy üzleti alapú döntéshez, és valószínűleg országszerte hasonló megfontolás állhat az ilyen típusú megoldások mögött.

A Jobbik már országos szinten is szót emelt a gyakorlat ellen

Hegedűs Lorántné és Szilágyi György, jobbikos országgyűlési képviselők december 6-án önálló képviselői indítványban kísérelték meg a tarthatatlan jogi kiskapu bezárását.

 

A beadvány szövege ITT olvasható.

(Képünk illusztráció.)