A fideszes földbárók most a sofőrjeik miatt kerülhetnek bajba

A legerősebb ellenzéki párt agrárpolitikusa közleményében törvényesített kiskapuk állatorvosi lovának nevezte a fideszes Győrffy Balázs és Simonka György földszerzéseit.

Korábban lapunk többször is foglalkozott már Győrffy Balázs földvásárlásokban betöltött szerepével, és minduntalan meg kellett állapítanunk, hogy igaz az a fideszes dakota megállapítás: sokat ér jókor, jó helyen lenni.

Azonban néha a legjobbaknak is szüksége van segítségre, így Győrffy Balázs is kénytelen volt igénybe venni a sofőrje szolgálatait - és nem csak ezért, hogy eljusson a licitekre.

Győrffy Balázs államtitkár, a Nemzeti Agrárkamara fideszes elnöke

"úgy jutott földvásárlási pozícióba, hogy sofőrjét strómanként alkalmazta, az ő nevére, képviselői tiszteletdíját fedezetként felajánlva több százmillió forint hitelt vetetett fel. Majd a birtoktestekből egy-egy (!) hektárt cserével megszerzett, így elővásárlási joga keletkezett, ezt felhasználva, a hitel átvállalásával megvásárolta a földeket"

- figyelmeztet Magyar Zoltán.

A sajtóhírekből kiderült, hogy Simonka György szintén sofőrjét használta strómanként, és ő is kezességként ajánlotta fel képviselői tiszteletdíját.

Itt azonban felmerült egy kis probléma, hiszen a földszerző vélhetően nem fog beköltözni az ott levő leromlott állapotú házba, a jobbikos honatya vélelme szerint csak a várható haszonra hajtanak.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy míg magyar családok számára szigorú feltételekhez kötik a hitelhez jutást, addig a fideszes politikusok sofőrjei számára ez a lehetőség több százmillió forint értékben is adott, elég hozzá a jó kapcsolat.

Úgy véljük, mind a két fideszes korrupciógyanús földszerzése felveti a rosszhiszemű joggyakorlás és a színlelt szerződés gyanúját, ezért feljelentést teszünk

- fogalmazott Magyar Zoltán.