A görögöknek továbbra sem jön be az eladósodás

A rendőrség arról számolt be, hogy Athénban legalább 18 ezren, az ország második legnagyobb városának számító Szalonikiben pedig 8 ezren tüntettek.

A tiltakozók közül sokan Görögország hitelezőit és a megszorító intézkedéseket elítélő táblákat tartottak a magasba.

Igazságot akarunk mindazért a szenvedésért, amin Görögországnak az utóbbi öt évben keresztül kellett mennie - mondta egy 58 éves munkanélküli asszony.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint Európa és a világ több országában is hasonló, de kisebb megmozdulások voltak. Párizsban nagyjából kétezren vonultak utcára a "görög Dávid" támogatására a "pénzügyi körök Góliátja" ellen. Marseille-ben mintegy négyszázan, Lisszabonban pedig kétszázan vettek részt a görög baloldali kormány melletti demonstráción, de tüntettek az Egyesült Államokban, Brazíliában és Ausztráliában is.

Az athéni kormány üdvözölte a tüntetéseket, hangsúlyozva, hogy spontán megmozdulásokról van szó, amelyeket civilek szerveztek az internetes közösségi oldalakon.

A görög parlament néhány napja bizalmat szavazott a baloldali Sziriza párt és a jobboldali Független Görögök koalíciójával létrejött kormánynak. Ezt követően tízezrek vonultak utcára a dél-európai ország több pontján, hogy így nyújtsanak támogatást az Alekszisz Ciprasz vezette kormánynak, amely a meglévő görög mentőcsomag feltételeinek módosítását kívánja elérni és véget akar vetni a megszorító politikának.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn ülnek össze annak megvitatására, hogy a görög mentőcsomag feltételeit módosítják-e, vagy új programmal cserélik le. Görögország áthidaló finanszírozást és könnyített feltételeket követel.