A híd túl messze van! Tovább pénzeli a tárca a pénznyelő romaprogramot

Pedig létezik működőképes modell.

A fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Flórián nevével fémjelzett program szabálytalan pénzköltéseiről már több alkalommal volt kénytelen foglalkozni az országos sajtó, ugyanakkor a több mint másfél milliárdos tartozás sem volt elég ahhoz, hogy a romaügyi miniszteri biztos pozíciója meginogjon.

Véletlen lenne?

Nem valószínű.

"A projekt (Híd a munka világába – a szerk.) további kifizetései a követelés teljes összegének megtérüléséig nem kerülnek felfüggesztésre”

- írta az mno.hu-nak válaszlevelében az Emmi. Vagyis azután, hogy a minisztérium megállapította, hogy a programban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, és elállt a támogatási szerződéstől, úgy látszik, tovább fizetne a cigány szervezetnek.

De ugyanígy kérdéseket vet fel az 1,6 milliárd forintos tartozásnak a törlesztése is. Lázár János kancelláriaminiszter korábban arról beszélt, hogy a megállapodás szerint 12 havi törlesztőrészletet engedélyez az ORÖ-nek, ez valamivel több mint 130 millió forintot jelentene minden hónapban. Ezzel szemben a valóság az, hogy a roma önkormányzatnak a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell megfizetnie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót - tudta meg a lap, miután jogi lépésekkel fenyegette meg a tárcát.

A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie - amire ugyanúgy minimális az esély, mint jelen pillanatban.
 

Pedig létezik működőképes modell!

Jegyezzük meg gyorsan, hogy amíg milliárdokat önt az Orbán-kormány a roma-integrációt szolgálni hivatott - sokkal inkább pénzmosodának tűnő - programokba, addig az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpataki Modell keretében, komoly médiaellenszélben, jelentős eredményeket sikerült felmutatni a cigány-magyar együttélésben.



Véletlen lenne?

Nem valószínű.