A horvát kormányfő még mindig nem józanodott ki

A horvát állampolgárok nyugodtak lehetnek, Zágrábnak van megoldása a menekültválság kezelésére, függetlenül attól, hogy Magyarország mit tervez határával - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök újságíróknak pénteken Brüsszelben, az EU-csúcs után.
 
A kormányfő kijelentette: Horvátországnak van terve, Magyarország pedig "nem lényeges", ezért azt csinál, amit akar. "Az állampolgárok biztonságban vannak, nyugodtan alhatnak, nem áll fenn semmilyen veszély, és ebben a pillanatban ez a legfontosabb" - hangsúlyozta. 
 
A horvát miniszterelnök arra reagált, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva közölte: ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal. Zoran Milanovic szerint Magyarország politikája nem talált megértésre az Európai Unióban. 
 
A horvát miniszterelnök beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is az EU-csúcs előtt. Milanovic elmondta: arra jutottak, hogy Magyarország nem küld katonákat a horvát-magyar határra, csak a szerb-magyarra. 
"A kérdés az, minek oda katonaság, ha ott a fal"
 - tette fel a 60-as IQ felett, illetve 2,5-es véralkoholszint alatt már nem is annyira fogas kérdést a kormányfő. Élő erő nélkül ugyanis semmilyen védművet, még egy valódi falat sem lehet megvédeni, nem, hogy egy kerítést. 
 
Újságírói kérdésre, hogy mit tesz Horvátország, ha nem irányíthatja többé a magyar határra a migránsokat, Milanovic megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy mindenki nyugodt lehet, de a tervekről és a különböző lehetőségekről nem beszélt. 
 
Milanovic legutóbbi elhíresült "B terve" szeptember közepén az volt, hogy miután bejelentette, hogy az ország nem tud több menekültet fogadni, egyszerűen a magyar határhoz irányították a migránsokat. 
  
Orbán Viktor miniszterelnök péntekre hívta össze Budapesten a nemzetbiztonsági kabinetet, ahol megvitatják a helyzetet, és meghozzák a szükséges döntést a horvát határzár ügyében.