A Jobbik áttörte az üvegplafont

A tapolcai mérföldkőről, a Jobbik állítólagos belső ellenzékéről és egy élhető Magyarországról beszélt New York-i magyaroknak Szávay István.

New Yorkban, a manhattani 82. utcában található Arpad Hallban tartott nemzeti estet szombat délután Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke. A nemzeti radikális párt nem először szervezett fórumot a tengeren túl: 2010-ben Vona Gábort, 2014-ben Staudt Gábort hallgathatták meg az érdeklődő magyarok.

A mostani előadás csupán egy része volt annak a tíznapos útnak az Egyesült Államok keleti partvidékén, amelynek célja, hogy a Jobbik felmérje az itt élő magyarság igényeit, problémáit, Magyarországhoz való viszonyát. „Most jutottunk el abba a fázisba, hogy a Kárpát-medencéből kilépve a tengeren túl is megkezdjük a tapasztalatgyűjtést” – magyarázta Szávay, aki idén januárban müncheni magyaroknál járt, és mint mondta, ennek az útnak is lesz folytatása.

„A Jobbik előbb vagy utóbb meg fogja nyerni a választásokat, és kormányozni fogja Magyarországot. Ennek a felelősségnek a tudatában fontosnak tartjuk, hogy feltérképezzük az amerikai magyarság igényeit, hogy amikor erre sor kerül, minél jobb rálátással, helyismerettel láthassunk hozzá a munkához. Munka pedig van bőven” – tette hozzá a képviselő.

Szávay kifejtette, a Jobbik történetét végigkísérik a lekicsinylő, hitetlenkedő jóslatok, amelyek szerint a Jobbik „eddig tudott eljutni, tovább már nem”. Tapolca azért is számít mérföldkőnek, mert ismét olyan szintet lépet át a nemzeti radikális mozgalom, amire korábban az elemzők és a sajtó azt mondta, soha nem lesz képes. „Először azt mondták, nem fogunk bejutni a parlamentbe, aztán azt várták, ki fog pukkadni a lufi, és nem fogunk tovább erősödni. A ’baráti sajtó’ azt is lehetetlennek tartotta, hogy vezető elenzéki párt tudunk lenni, és abban sem hitt senki pár éve, hogy egyéni mandátumot fogunk nyerni. A Jobbik múlt hétvégén sokadszorra törte át az állítólag ’üvegplafont’” – mutatott rá a párt alelnöke.

Törésvonalak és belső ellenzék

A mintegy 50 fős közönség soraiból sokan tettek fel kérdéseket, egy idős úr arra volt kíváncsi, hogy a néppártosodást meghirdető Vona Gábornak van-e belső ellenzéke, ahogy arról a sajtó cikkezik. Erre Szávay úgy felelt, hazudna, ha azt mondaná, hogy nincs, és bár ő maga a Jobbik radikális irányvonalához tartozik, a pártelnöknek igaza van abban, hogy szélesebb rétegeket csak egy higgadt, polgári hangnemben lehet megszólítani. „Az a fontos, hogy a programunkhoz, amely egy radikális változást hirdet, hűek maradjunk, én úgy gondolom, hogy ez mindeddig sikerült, és fontosnak tartom, hogy ez a továbbiakban is így legyen” – tette hozzá.

Mint mondta, a sajtó 2010 óta a Jobbik belső törésvonalaival foglalkozik, amelyek majd a párt széteséséhez vezetnek. A képviselő szerint ez egy tudatos megosztási szándék, aminek jelenleg nincs realitása. Hasonlóképp hiábavaló és kontraproduktív a Jobbik folyamtos nácizása és fasisztázása, erre a legutóbbi időközi választás a legjobb példa. „Remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy egész Tapolca benácult!” – foglmazott Szávay.

„Élhető, független és büszke Magyarország”

Szávay István szerint a Jobbik programját röviden így lehet összefoglalni. Az élhetőség érdekében vállalkozóbarát adópolitikára van szükség, amelynek alapja a tisztességes, dolgozni akaró és hozzáadott értéket előállító munkaerő támogatása. „Az utóbbi években megválasztott jobbikos polgármesterek bizonyították, hogy a közösségért dolgoznak, a települések fejlődnek és munkahelyteremtő beruházások jönnek létre.

A függetlenség feltétele, hogy Magyarország maradjon ki az Egyesült Államok és Oroszország véres geopolitikai konfliktusát képező ukrajnai konfliktusból, és ne küldjünk katonákat az Iszlám Állam ellen, mert az növeli hazánk terrorveszélyeztetettségét. Ezt egyébként legutóbb a kétharmados többségét elvesztő Fidesz a DK és az Együtt szavazataival együtt tudta keresztülvinni a parlamenten – mutatott rá a Jobbik alelnöke.

Szávay kifejtette: egy nemzet gerincét úgy lehet megtörni, ha elhazudják a történelmét, ezért meg kell tanulnunk bizakodónak lenni, hogy közös sikereket tudjunk elérni. „Egy ezeréves államisággal és egy annál sokkal régebbi kultúrával rendelkező nép vagyunk, amelynek sokat köszönhet a világ” – húzta alá.

A képviselő szerint az a tény, hogy minden negyedik magyar gyermek az ország határain kívül születik meg, megkerülhetetlen kötelességet ró a magyar államra. E köré alapvető politikai konszenzust kéne építeni, ám a kormánypártok ehelyett kisajátítják a nemzetpolitikát, és nincs törekvés egy nemzetstratégiai minimumra. Csak New Yorkban és környékén 150 ezer magyar ember él, amely nagyjából Kárpátalja magyar lélekszámával egyenlő. Ennek dacára a magyar kormányak elképzelése sincs arról, hogy mit akar kezdeni a milliós nagyságrendű amerikai magyarsággal, ezzel kapcsolatban „egy kapavágás nem történt Magyarországon” – fogalmazott Szávay.

Hozzátette, a Szász Jenő-féle pénznyelő Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek inkább ezzel kellene foglalkoznia ahelyett, hogy focikupát meg mangalica fesztivált szervez. Mint mondta, az emigrációval való kapcsolattartásra kiváló lengyel és román példák vannak, és nem szégyen másoktól tanulni.

Keleti után itt a nyugati nyitás

A Nemzeti Esten jelen volt Staudt Gábor országgyűlési képviselő is, aki hétfőtől egy ötnapos NATO-konferencián vesz részt Washingtonban, illetve Bostonban. A rendezvény végén egy kérdésre válaszolva elmondta, Amerikában csak annyit tudnak a Jobbikról, ami a helyi sajtóban lejön, a hazugságok ellen pedig kevés a helyreigazítás, azon csak személyes találkozókkal lehet javítani.

Staudt Gábor elmondta, a Jobbik keleti nyitása azért volt rendkívül gyors ütemű, mert ott nem volt akkora előítélet és dezinformáció a párttal szemben. A „dolgok rendezése” a nyugattal egy sokkal nehezebb, de nem megkerülhető feladat. „Aki hajlandó elfogadni, hogy mi Magyarországot egy független országként képzeljük el, és az itt élő emberek érdekeit képviseljük, az bennünk partnerre fog lelni. Mi Svájc példáját szeretnénk követni, és nem fogunk lefeküdni sem Oroszországnak, sem Amerikának” – jelentette ki a jobbikos képviselő.

Ahol nem büntetik, hanem segítik a vállalkozókat

Az előadás végén a közönség sorából is jó pár panasz és kérdés érkezett. Sok Amerikában élő magyar nagyon keményen dolgozik, hogy sikeres legyen, de nem tudnak meggazdagodni, mert haza kell utalni a megtakarítást az otthon maradt családtagoknak, és a svájci frank hitelt is törleszteni kell.

Visszatérő kérdés, hogy mit fog szólni a Nyugat, ha a Jobbik győz, a képviselők szerint ez a kérdés túl van misztifikálva, ráadásul a nemzeti pártok megerősödésével sokat változott a nemzetközi helyzet, így nem kell tartani embargótól.

Az előrehozott választás kapcsán elhangzott: a Jobbik erre egy reális, de kevésbé valószínű opcióként tekint, de ezzel most nem foglalkoznak, a legfőbb cél felkészülni a kormányzással járó munkára és felelősségre, ez a munka pedig nagyon jól halad.

A fórumon szóba került a rossz magyarországi adórendszer, amely adóelkerülésre és feketemunkára ösztönöz. Egy magyarországi céget vezető úr arra panaszkodott, hogy aki betartja a törvényeket, az nem tudja felvenni a versenyt a feketéző konkurenciával, és végül csődbe megy. Szerinte az amerikai mintából lehetne átvenni elemeket, mivel ott nem büntetik, hanem segítik a vállalkozókat.

B. J.