A Jobbik mentőövet dob a János Kórháznak

Ha a Fideszen múlik, az intézmény öt év múlva lehúzhatja a rolót.

Három pilléres budapesti egészségügyet

Lukács László György, miután fölvázolta, milyen következetlen lépéseket tervez a kormányzat a budapesti egészségügyi ellátórendszer szuperkórházakkal történő "megreformálására", egyértelművé tette, hogy ez a folyamat a Szent János és a Péterfy kórházak öt éven belüli bezárásával jár majd.

Mint elmondta, a Jobbik kezdetektől fogva kiállt a főváros egészségügyi rendszerének modernizálása mellett, ám ebben más, a szakma által is támogatott koncepciót képvisel, mint a kormány. Ennek egyik sarokköve lett volna a Szent László Kórház, mely a harmadik olyan hely, ahol az ellátás tökéletesen megszervezhető lenne.

Az egészségügyi szakpolitikus szerint a legerősebb ellenzéki párt konzekvensen kiáll emellett az elképzelés mellett, és úgy véli, hogy a Szent Jánosnak és a Péterfynek is helye van az aktív ellátás keretén belül.

Felelős párt a fejlesztést támogatja

Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz-kormányzat most is egy olyan átalakítást hajt végre, amiről nem kérdezték meg a budapesti lakosokat.

A képviselő hangsúlyozta:

"Bár a jószándékot feltételezzük a kormány részéről, ez a döntés elhamarkodott, átgondolatlan és koncepciótlan."

Szavai szerint az a széleskörű ellátás, ami az intézményben könnyen megközelíthető módon állt rendelkezésre a budai kerületek és az agglomeráció lakosai számára, most átkerül egy Dél-budai régióba tervezett szuperkórházba, ami ellentétes a helyi lakosok érdekeivel.

[fb_pages_codes:budapest]

"Meggyőződésünk szerint ez az egészségügyi dolgozókat is hátrányosan érinti, hiszen a kormányzat (...) átszervezés fedőneve alatt folyamatos leépítéseket hajt végre."

- tette hozzá.

Ezt azzal magyarázta, hogy a Dél-budai szuperkórházat 800 férőhelyesre tervezik, ami jóval kevesebb, mint a János Kórház jelenlegi kapacitása, a szolgáltatás beszűkülése pedig óhatatlanul is dolgozói leépítést fog vonni maga után.

Ugyanakkor a Jobbik felelős pártként úgy véli, hogy a meglévő forrásokat fejleszteni, és nem megszüntetni kell.

Gyöngyösi emlékeztetett, vannak olyan fideszes politikusok, akik a környező kerületekben szerezték képviselői, vagy polgármesteri mandátumukat és egy évvel ezelőtt még a kórház bezárása ellen kampányoltak, ám mára megváltoztatták véleményüket, és támogatják az intézmény felszámolását.

Egy kezdeményezés, ami mögé érdemes beállni

Szaniszló Adrienn arról beszélt, hogy az ellenzéki párt aláírásgyűjtő akciót indított a Szent János Kórház megmentéséért és jövőbeni fejlesztéséért.

A budapestiek minden nap találkozhatnak a Jobbik aláírásgyűjtő aktivistáival a János Kórház közelében, a Széll Kálmán téren, valamint az I., II., XII. kerületek forgalmasabb pontjain.

A folyamat aktuális állását a Mentsük meg a János Kórházat Facebook-oldalon követhetik nyomon az érdeklődők.