A Jobbik véget vetne a fideszes diszkriminációnak a médiában

A Jobbik véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a mindenkori önkormányzati vezetés párthíradójává züllesztik a közpénzből fenntartott önkormányzati médiumokat.

Már a helyszín is szimbolikus volt, hiszen a jobbikosok a XI. kerületi Újbuda újság szerkesztősége előtt számoltak be a fideszes vezetésű önkormányzatok politikai diszkriminációjáról.

Novák Előd - utalva a médiatanács éves statisztikájára – kiemelte: az egyik legáltalánosabb politikai diszkrimináció a politikusokat érinti, illetve ezáltal a választóikat is, mivel nem jelenhet meg a már több mint egymillió szavazót képviselő Jobbik álláspontja a médiában.

„A legsúlyosabb diszkrimináció a helyi önkormányzati médiumok esetében tapasztalható, ami sajnos már általánossá vált, hiszen ott még törvényi előírásként, alapelvként sincs kimondva, hogy kiegyensúlyozottan kellene tájékoztatni” - emlékeztetett Novák. Hozzátette: az önkormányzati médiumok teljesen gátlástalanul működnek közpénzből. Példaként említette, hogy a főváros XI. kerületében az Újbuda néven kiadott újságot (amely évi 200 millió forintos közpénz támogatást kap) Fidesz szócsővé silányították, amelyben még pénzért sem jelenhet más párt véleménye.

A kiegyensúlyozottság megteremtése érdekében a Jobbik tizenkét képviselője a médiatörvény módosítására nyújtott be javaslatot.

Staudt Gábor szerint a választópolgárok elvárják, hogy azoknak a pártoknak, szervezeteknek a véleménye is megjelenjen a közpénzből finanszírozott helyi sajtóorgánumokban, amelyek az önkormányzatban képviseltetik magukat. Staudt arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobbikos törvénymódosító javaslat elfogadása más pártoknak is az érdekében áll. „A kocka fordulhat, a Fidesznek is gondolnia kell arra, hogy mi lesz akkor, ha egyszer nem ő lesz kormányon” - jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

A jobbikos módosítás az önkormányzat, önkormányzati alapítvány vagy gazdasági társaság (kizárólagos vagy részleges) tulajdonában lévő médiaszolgáltatásokra vonatkozna. Továbbá azon médiaszolgáltatásokra is érvényes lenne, amelyeknek éves árbevétele több mint kétharmada önkormányzati forrásból származik.

Staudt Gábor hozzátette: minden önkormányzatnál egy paritásos testületet állítanának fel, hogy helyben vizsgálják a kiegyensúlyozottság megvalósulását, így nem kellene minden esetben a médiatanácshoz fordulni.