A kárpátaljai magyar pártok üdvözlik az ukrán-magyar miniszterelnöki találkozót

A gazdasági kapcsolatok élénkülése mellett a kisebbségi jogok terén is előrelépést várnak.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ és az UMDSZ üdvözli a magyar-ukrán kapcsolatok megerősítése és bővítése céljából tett magas szintű kormányzati erőfeszítéseket, amelyek sorában szerintük kiemelkedő politikai jelentőséggel bír a 2016. november 26-ra kitűzött miniszterelnöki találkozó.

A kárpátaljai magyar pártok "a két ország közötti gazdasági együttműködés élénkítését" és "a határ menti régió gazdasági, infrastrukturális fejlesztésének előremozdítását" várják, olvasható a dokumentumban.

A két magyar szervezet reméli, hogy a találkozó olyan beruházásoknak is lendületet adhat, mint "a Beregszász városát elkerülő autóút megépítése, vagy a tervezett újabb határátkelők megnyitása".

A KMKSZ és az UMDSZ a kárpátaljai magyarokat érintő problémák megvitatását is várja a két politikus találkozójától.

"Aggodalomra ad okot, hogy 2016 őszén Ukrajnában olyan törvényalkotási intézkedések sora vette kezdetét, amelyek a nemzetiségek jogainak jelentős mértékű szűkítését eredményezhetik"

- emlékeztet a nyilatkozat, a kedvezőtlen fejlemények között említve az érvényben lévő nyelvtörvény hatályosságának felülvizsgálatát célzó próbálkozásokat.

A nyilatkozat szerint az új ukrán oktatási törvény tervezete is jelentős visszalépést jelentene a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésében, súlyosan megsértve az anyanyelven történő oktatáshoz való alkotmányos alapjogot.

A dokumentum arra is utal, hogy máig nem rendeződött törvényi szinten a szovjet hatóságok által lágerekbe hurcolt kárpátaljai magyar és német lakosság rehabilitálásának kérdése.