"A korrupció és az arrogancia ellen kell hadat üzenni"

Megosztott baloldal, korrupcióba süllyedő Fidesz, surranópályán építkező Jobbik. Történelmi választás előtt Dunaújváros.

Dunaújváros mondhatjuk igazi csúcstartó. A rendes választások mellett nem volt olyan ciklus, amikor ne lett volna legalább egy időközi referendum, így a  helyiek már megszokhatták, a városban nem négy évente tartanak választásokat. A mostani választás azonban rendhagyó, elvégre finoman szólva is ritkán tartanak azért időközit, mert a képviselőt gyilkosság vádjával lecsukták.
 
Cikksorozatunk első két részében a város életét alapvetően befolyásoló botrányokkal és korrupciós esetekkel és a Fideszen belüli harccal foglalkoztunk. A harmadik részben most megnézzük, ki hogyan készült az időközi választásra.

Gyilkosság utáni Fidesz esélyek

Gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy a gyilkossági ügy után milyen esélyekkel indul a Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina. Az egykori sportoló új arc a politikában, így nem érintett a helyi Fidesz mutyis ügyeiben sem, az ugyanakkor igaz, hogy Gál Roland ismeretségi köréhez tartozik, vagyis inkább tartozott.
 
Nem eltúlozva a körzet jelentőségét, azért a Fidesznek sem mindegy, hogyan szerepelnek az utóbbi években rendre fideszes győzelmet hozó körzetben (Gál Roland igen népszerű volt itt). Ózd, Tapolca, Salgótarján vagy épp Lakitelek után nagyon kéne már egy győzelem a kormánypártnak, ezért sem lehet véletlen, hogy bármennyire is kínos együtt szerepelni a helyi fideszes vezetéssel, Orbán maga is beleállt a kampányba, amikor a Modern városok keretében gyakorlatilag csak UFO-leszállóhelyet nem ígért meg a városban.
 
MTI fotó: Koszticsák Richárd
Orbán Viktor és a párton belüli is egyre ingatagabb pozíciókkal rendelkező polgármester, Cserna Gábor

Egymással bíbelődik a baloldal

A korábban baloldali fellegvárnak tartott városban - amíg erős volt az MSZP, működött a párt kapcsolati hálója, tőkéje - a szocialisták rendre hozták a körzeteket. Ez természetesen a Fidesz egész pályás lerohanása óta megváltozott. 
 
Gál Roland fideszes képviselő gyilkossági ügye és letartóztatása, majd lemondása után kiírt választás megmozgatta minden parlamenti párt fantáziáját, így nem csoda, hogy a fideszes és a jobbikos jelölt mellett három baloldali párt is indít saját embert a körzetben.
 
Annak ellenére fontos a választás, hogy a közgyűlés fideszes többségét nem veszélyezteti egy esetleges ellenzéki győzelem, mégis jó, még ha nem is általános - visszajelzés arra, hogy milyen a hangulat a városban, és persze jól kommunikálható egy esetleges győzelem.
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
Jelöltből nincs hiány
 
Különösen igaz ez a három baloldali pártra. Az MSZP, a DK és a PM - ahelyett, hogy közös jelöltet indítottak volna - hamar egymás torkának estek. Az MSZP és a DK megállapodása alapján 2014-ben még közös jelöltet indított, ám jócskán kikaptak a fideszes jelöltől, ami egy alapvetően balos városban elég kínos eredmény volt. Tavasszal - a DK-sok saját értelmezésük szerint a megállapodás alapján közös, de ténylegesen inkább saját jelöltet állítottak, ahogyan az MSZP is. El is kezdődött a nyilatkozatháború, egymást vádolva a Fidesz szekerének tolásával, országos szintre emelve az egymásra mutogatást. Eközben a PM is saját jelölttel indul neki a választásnak, s bár a párt mikrotámogatottságából fakadóan nyilván nem rúghat labdába az egykori szakszervezeti vezető jelöltjük, ismertsége és vélhető népszerűsége értékes szavazatot vihet el a másik két jelölt elől.
 
Azt azért meg kell jegyezni, hogy a baloldal jelenlegi viszonyait ismerve, nem is feltétlenül a körzet megnyerése a legfontosabb számukra. A vezető baloldali pártformáció versenyében, valamint a közelgő MSZP-s tisztújítás miatt jelen pillanatban egymás legyűrése fontosabbnak tűnik egy időközi megnyerésénél. Ebben a harcban pedig értelemszerűen a saját jelölt minél jobb szerepeltetése a fontos. 
 
A Gyurcsány-párt a 2014-ben közös jelöltként indított Huszti Zsoltot, az MSZP a volt képviselőt, Selyem Józsefet indítja. Növeli a szocialista esélyeit, hogy Selyem jóval ismertebb Husztinál, így várhatóan övék lesz a dicsőség baloldali külön verseny tekintetében.

Surranópályán a jobbikos

A körzet nem igazán nevezhető jobbikosnak. Barta Endre, a párt jelöltje a 2014-es helyhatósági választáson 17 százalékot kapott, s harmadik helyen végzett a fideszes és a közös baloldali jelölt mögött. Ezzel tulajdonképpen kívül esett a többi politikai tömb látókörén, mondhatjuk azt is, hogy nem foglalkoztak vele. Barta - aki jelenleg egy környezetvédelmi alapítvány munkatársaként dolgozik - lapunknak erről azt mondta, egyáltalán nem bánja, hogy kimaradt a sárdobálásból. Ő a közösségépítésre hegyezte ki a pozitív kampányát, mint mondta, ebben a körzetben, ilyen körülmények között pont erre van a legnagyobb szükség. A széthúzó lakosságot össze kell fogni, hogy újra egymásra találjanak - tette hozzá. 
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
Vona Gábor, Pintér Tamás és Barta Endre
 
A korábban adósságcsapdába került emberek megsegítésével foglalkozó Barta szerint a képviselőség nem cél, inkább egy eszköz, ennek megfelelően, ő akkor is folytatja ezt a munkát, ha nem választják meg. 

"Tisztességre, alázatra"

A Valódi Nemzeti Konzultáció keretében a városban lakossági fórumot is tartott a Jobbik, ahol a tisztújítás előtt először állt nyilvánosság elé Vona Gábor és a párt frissen megválasztott alelnöke, Toroczkai László.
"Tisztességre, hogy a korrupciónak, alázatra, hogy a nagyképűségnek is véget vethessünk."
- mondta. A Jobbik elnöke szerint a korrupció a társadalom fizikai javait szívja el, az arrogancia pedig a lelki javakat teszi tönkre. Hozzátette, ha a dunaújvárosi önkormányzati választáson induló jelöltjük, Barta Endre kerül a közgyűlésbe, akkor az a néppárti Jobbik, amely mind a korrupciót, mind pedig a politikusok arroganciáját visszautasítja. 
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu
 
Vona hangsúlyozta, hogy pozitív kampányt folytattak:
"nem az a célunk, hogy bebizonyítsuk a másikról, hogy a másik miért rossz, hanem azt, hogy a mi programunk miért jó."
Toroczkai László, mint Ásotthalom polgármestere ugyanakkor jótanáccsal is szolgált Barta számára: 
"egy dolgot semmiképp se felejts el: az elszámoltatást. Én 2013-ban azzal kezdtem, hogy átvilágítottam az elmúlt éveket, s egy hónap alatt találtam 20 millió forintot, amelyet elsikkasztottak a kasszából".
A városban tapasztalható nyílt, vagy burkolt korrupciós ügyek természetesen témául szolgáltak a fórumon is, ahol Vona a jobbikos irányítású települések példájára hívta fel a figyelmet: Ózdon nyert a jobbikos jelölt, azóta a város költségvetési tartaléka már egymilliárd forint. Az történt ugyanis, hogy nem lopnak. Egy 35 ezer lakosú városban, ha a tisztesség egymilliárd forintot jelent, akkor gondoljanak bele mit jelent ez egy 10 milliós országban - mondta Vona Gábor a teltházas fórumon.
 
Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Több támadás érte a Jobbik irodát

Könnyen képet kaphatunk a városban tapasztalható politikai "kultúra" minőségéről, ha fellapozunk két korábbi hírt. 2013 márciusában felgyújtották és kirabolták a párt helyi irodáját. Az elkövetőt, egy hajléktalan férfit szinte azonnal elkapták, aki sietve elismerte a bűncselekményt, illetve az ellopott számítógép merevlemezét és dokumentumokat is megtalálták nála. Nyilván rettentően életszerű, hogy egy hajléktalannak pont egy számítógépes adathordozóra és dokumentumokra volt szüksége. Nem sokkal később, 2014 márciusában ismét betörtek az irodába, ezúttal legalább nem gyújtották fel, vagy gyújtatták fel a felbujtók, megelégedtek a - szokásos - merevlemez ellopásával, illetve a látszat kedvéért még egy Jobbik zászlót is elvittek. A betörőt - egy kisstílű bűnözőt - elkapták, de az adathordozó ekkor már nem lett meg. A jobbikos képviselő, Pintér Tamás szerint mindkét esetben a betörők megbízásra dolgoztak, amit az is jelez, hogy akkoriban több jobbikos és szimpatizáns autójának gumiját kiszúrták, az iroda postaládáját megrongálták.

Elszámoltatás, átvilágítás, építkezés

Barta szerint, ha ketten lesznek a képviselő-testületben (jelenleg Pintér Tamás a közgyűlés egyetlen jobbikos tagja), akkor mind az elszámoltatásra, átvilágításra is nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni. 
"Az elszámoltatás aktuális ott, ahol még az érettségi sem biztos, hogy megvan mindenkinek, az átvilágítás aktuális ott, ahol félhomályos utcákon botorkálnak az emberek."
- mondta Barta, aki utalt a város legnagyobb botrányaira, a politikai "elit" érettségi-, és persze az országos visszhangot kiváltó közvilágítás botrányra.
"Azt gondolom, hogy vagy együtt emelkedünk fel, vagy együtt süllyedünk le. Nincs olyan, hogy a jobbikosnak jó, akkor rossz a DK-snak, MSZP-snek. Csak együtt lehet. Meg kell mindenkinek találni azokat a pontokat, amiben együtt tudunk lenni, meg kell találni a közös csatlakozási pontokat."
A hídépítés a jövőnk, csak így tudjuk megállítani a korrupciót, csak így tudunk közösséget építeni - mondta Barta.