A krímiek az oroszokat támogatják

A nyugati közvélemény épp most csodálkozik rá, hogy a krímiek Oroszországhoz akartak csatlakozni.

A területen az annektálás feletti felfokozott jókedv helyébe ugyan a "korrupció és a növekvő árak miatti csalódottság lépett" (a tudósító nyilván elfelejtett beszámolni az ukrán állam minden szintjét behálózó korrupcióról - a szerk.), a helybeliek többsége továbbra is egyetért a terület orosz elcsatolásával, és árulóknak nevezi a más véleményen lévőket.
    
Galina Tolmacsova ápolónő, aki a korábban az ukrán védelmi minisztériumhoz tartozó szanatóriumban dolgozott, kijelentette: Nagyon boldog vagyok, hogy csatlakoztunk Oroszországhoz. Ez volt sokáig az álmunk. Hozzátette ugyanakkor, hogy van bizonyos elégedetlenség a késve érkező fizetések miatt, de az a lényeg, hogy nincs háború.
    
A krímiek 82 százaléka teljes mértékben támogatja a csatlakozást Oroszországhoz - derült ki a GfK Ukraine tekintélyes kijevi közvélemény-kutató intézet legutóbbi felméréséből. A nemzetközi közösség ugyanakkor széles körben elítélte az annektálást, amely egyes vélemények szerint tápot adott a kelet-ukrajnai felkelésekhez, és kirobbantotta a háborút, amelyben mintegy 5800 ember meghalt (mint ismert, Koszovó kapcsán épp ellentétes volt a nemzetközi trend - a szerk.).
    
Szergej Akszjonov, a Krím miniszterelnöke az orosz Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva elismerte, hogy a Krímben különbözik az élet a hétköznapi ember normális életétől. Legsúlyosabb problémaként említette, hogy felment az élelmiszerek és a gyógyszerek ára, hiány van inzulinból. Az állami alkalmazottak ugyan tavaly jutalmat kaptak, majd fizetésüket csökkentették párhuzamosan az orosz gazdasági válság elmélyülésével.
    
Sok fiatal krími lakos, aki a Szovjetunió felbomlását követően nőtt fel Ukrajnában a lábával szavazott és elhagyta a félszigetet (akkor nyilván az ukrán politikai rendszerről is sok fiatal "lábbal szavaz", akik tömegesen hagyják el Ukrajnát a szegénység és a kényszersorozások miatt - a szerk.)