A megfigyeléstől tartanak az internetező fiatalok

Sokan attól félnek a legjobban, hogy a hatóságok megfigyelik őket, vagy online tevékenységüknek nyoma marad.

A napilap a K&H legfrissebb, a 19-29 évesek internetezési szokásait felmérő reprezentatív kutatás eredményeire hivatkozva azt írta, hogy a fiatalok 56 százaléka internetes oldalak olvasásával, illetve 49 százaléka közösségi oldalak használatával tölti az időt. A felmérésben részt vevők 66 százaléka a Facebook közösségi portált tartja a legfontosabb eszköznek a családdal, barátokkal való kapcsolattartásban is.

Sokan azonban félnek attól, hogy internetes tevékenységüknek nyoma marad, és a különböző szoftverek olyan információkat gyűjthetnek róluk, amelyek elraktározásához nem járultak hozzá. A fiatalok csaknem fele attól is tart, hogy a begyűjtött információkon keresztül az állami szervek beleláthatnak a magánéletükbe. Ennek ellenére a megkérdezettek 10 százaléka úgy nyilatkozott, hogy élete szinte minden történéséről beszámol a közösségi oldalakon, 53 százalékuk pedig a számára igazán fontos eseményeket osztja meg.

A lap idézi a Kaspersky lab kiberbiztonsági cég elemzését, amely szerint a hatóságok világszerte használják politikai megfigyelésre az eredetileg bűnüldözési célokra tervezett szoftvereket.

A Facebook novemberi átláthatósági jelentése szerint a magyar kormány az év első felében összesen 185 alkalommal kért ki tőlük adatokat, ez 224 magyar felhasználót jelent. Az adatigénylést 67 esetben találták jogosnak.