A német vállalatok elhibázottnak tartják az Oroszország elleni szankciópolitikát

"Gazdasági szankciókkal és izolációs politikával nem lehet megoldani a jelenlegi problémákat."

Eckhard Cordes az OA (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) elnöke a DGAP (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V.) német külpolitikai szervezet előtt kedden tartott beszédében az ukrajnai konfliktus miatt elveszített bizalom visszaszerzésének a szükségességére hívta fel a figyelmet. Az elnök egyúttal méltatta Angela Merkel kancellár ilyen irányú törekvéseit is.

Elhibázottnak minősítette az OA elnöke a nyugati országok Oroszország elleni szankciópolitikáját és az ország kizárását a vezető iparosodott országok, a G7 soraiból.

"Gazdasági szankciókkal és izolációs politikával nem lehet megoldani a jelenlegi problémákat"

 - figyelmeztetett.

„Ezekkel az eszközökkel csak Európától Kína felé taszítani lehet az országot. Oroszország nélkül viszont Európa csak nehezen tudna tovább fejlődni”

 - mondta.

Eckhard Cordes szerint érdekeiket egy Lisszabontól Vlagyivosztokig húzódó szabadkereskedelmi övezet létrehozása szolgálná leginkább.

Az Oroszországban érdekelt mintegy hatezer német vállalat exportjának alakulásán több mint 300 ezer németországi munkahely sorsa múlik az OA adatai szerint. Oroszországban pedig mintegy 250 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak német vállalatok. Az idei első negyedévben Németország oroszországi exportja viszont bő harmadával esett vissza - mutatott rá az OA elnöke.