A szomszédban tanácskozik a Bilderberg-csoport

Csütörtökön kezdi idei tanácskozását a titokzatos Bilderberg-csoport, idén Ausztriában, a tiroli Interalpen Hotelben ülnek össze a világ vezetői.

A Bilberberg-csoport honlapján közzé tették a résztvevők névsorát is, 22 országból 140-en érkeznek, a korábbi ülésekkel ellentétben azonban ezúttal Magyarországról senkit sem hívtak meg. Mint ismert, korábban ilyen ülésen vett részt Surányi György, Bokros Lajos, Martonyi János és Bajnai Gordon is.

Meghívták azonban például José Manuel Barrosót, a Google, a Shell, a Siemens és a Deutsche Bank vezetőjét is. A témát állítólag a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a kémiai fegyverek, a gazdasági problémák, az európai stratégiák, a globalizáció és Görögország szolgáltatja majd, de szót ejtenek Iránról, a NATO-ról, Oroszországról, a terrorizmusról és az amerikai választásokról is.

Az Origo cikke szerint a rendezvénynek helyt adó kisvárost, Telfset gyakorlatilag hermetikusan elzárták a külvilágtól, minden autót ellenőriznek a résztvevők országainak rendőrei, biztonsági emberei.