"Adjátok meg a célpontokat, és mi majd megdolgozzuk őket"

Putyin azt mondja, ezt ajánlotta fel az amerikaiaknak, de visszautasították. 

Putyin már az elején leszögezi, hogy a szíriai beavatkozás előtt tájékoztatták szándékaikról nemzetközi partnereiket és a régió országait. 
Ők minket soha nem kérdeztek meg, mielőtt ilyen hadműveleteket kezdtek
 - szúr oda Washingtonnak. 
 
Az elnök emlékeztet arra is az orosz csapások kezdetéig már 11 ország vett részt valamilyen módon a szíriai polgárháborúban. 
 
Putyin azt mondja, Moszkva "együttműködést kínált" a konfliktusban részt vevő országoknak, de azok ezt elutasították. Szerinte ezért sem Obamának, sem másoknak nincs alapjuk arra, hogy kritizálják az orosz csapásokat, mert azok nem csak a dzsihádistákat, hanem a "jó ellenzéket" is érik.  Hozzátette: azt is felajánlották a nyugati hatalmaknak, hogy "ti már úgyis egy éve ott vagytok, és jobban ismeritek a helyzetet, mint mi,
adjátok meg a célpontokat, és mi majd megdolgozzuk őket!"
Az elnök szerint azonban ez a kezdeményezésük sem talált visszhangra. 
 
 
A nyugati politika és média rendre azzal vádolja az oroszokat, hogy valójában csak Aszad elnök diktatúráját akarják visszaállítani. Putyin ezzel szemben most azt mondja: a beavatkozás fő célja a "törvényes hatalom" (értsd: Aszad és szövetségesei) megszilárdítása, 
 
és egy politikai kompromisszum megteremtése. 
 
Putyin szerint, ameddig a lázadók a fővárost ostromolják, "aligha hajlandóak tárgyalni". Ám, ha a kormány képes erőt felmutatni, akkor "a kompromisszm elérésének nagyobb az esélye". 
 
Az interjú fontos momentuma az is, hogy az elnök többszöri visszakérdésezésre is
határozottan kizárja, hogy Oroszország szárazföldön is beavatkozzon Szíriában.
Ezt szíriai barátaink is tudják - üzeni meg világosan Damaszkuszba Putyin, hogy a harctéren  Aszadéknak kell boldogulniuk. 
 
Putyin leszögezi, hogy a fegyverkezés nem terheli meg irreálisan a költségvetést, sőt, a különféle szankciók által Oroszországra kényszerített importkiváltás még pörgeti is a gazdaságot.