A pártból is kilép az AfD elnöke

Máma már nem hasad tovább. 

A beszámolók szerint Frauke Petry Drezdában ismertette, hogy lemond a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) AfD-frakciójának vezetői tisztségéről. Hozzátette, hogy a pártból is távozik majd. A kilépés pontos időpontjáról nem beszélt.

Az AfD politikai földrengést okozott Németországban

Angela Merkel kancellár a választás éjszakáján arról beszélt, hogy vissza akarja hódítani a jobboldali szavazókat az AfD-től. A választási vereséget szenvedett Martin Schulz, a SPD vezetője pedig egyenesen Angela Merkelt tette felelőssé az AfD megerősödéséért, és azt mondta, ellenzékben a pártja feladata az lesz, hogy „erős bástyát" alkosson a bevándorlásellenes párttal szemben.

A Rehinische Post című lap értesülése szerint elhagyja a pártot férje, Marcus Pretzell is, aki eddig az AfD Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetét és az ottani Landtagban működő AfD-frakciót vezette.

Az AfD a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazatok 12,6 százalékát kapta meg, ezzel a harmadik legnagyobb erőként debütál a törvényhozásban.

Forrnak az indulatok a jobboldali AfD sikere miatt

Geert Wilders, a nacionalista, bevándorlás-ellenes holland Szabadságpárt elnöke szintén a Twitteren gratulált az AfD-nek."A PVV második Hollandiában, a Nemzeti Front második Franciaországban, a (radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt) FPÖ második Ausztriában, az AfD harmadik Németországban. Az üzenet világos: nem vagyunk iszlám nemzetek"- írta Wilders.

Frauke Petry a Bundestag-választáson egyéni mandátumot szerzett, a szászországi AfD pedig országszerte a legjobban teljesített, a szavazatok 27 százalékát összegyűjtve valamennyi vetélytársát megelőzte. Petry hétfőn azonban bejelentette, hogy tartalmi nézeteltérések miatt nem csatlakozik pártja képviselőcsoportjához a szövetségi parlamentben.