Sertéstelepeket irtanak ki pestis miatt Magyarországon

Sertéstelepeket irtanak ki pestis miatt Magyarországon

Országszerte házisertéstelep-kiirtások történnek az afrikai sertéspestis (ASP) gyanúja miatt Magyarországon. A Nébih szerint a betegség továbbra is csak vaddisznókban jelent meg, és a házisertés-állomány tiszta - írja az Index.

Több Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyei sertéstelepet is állatorvosi utasításra, irtottak ki, mert egyes állatokban magas lázzal és belső vérzéssel járó betegségek jelentek meg. Az Index szerint leginkább a Tisza-tó vidékét, Tiszafüred, Dormánd, Poroszló településeket, illetve a Hajdúság egy méretesebb telepét érintette a fertőzés.

Hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon még soha nem bukkant fel a háziállatokban a betegség, csak a vaddisznóállományban.

A Nébih szerint Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa kizárólag a vaddisznóállományban van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót a vizsgálatok.

A közleményük szerint: „Az ASP jelenléte miatt házi sertések leölésére nem került sor, ugyanakkor a betegség jelentette kiemelten magas kockázat miatt a hatósági állatorvosok rendkívül szigorúan lépnek fel, már csupán gyanú alapján is elrendelhetnek ilyen célú intézkedéseket. Utóbbi esetre, azaz a gyanú alapján történő azonnali leölésre valóban sor került már, azonban a laboratóriumi vizsgálatok ezen intézkedéseknél sem igazolták végül a betegség jelenlétét.”

Vadászok és állategészségügyi szakemberek szerint vaddisznókon jól felismerhető betegség csak egy évvel az első tetemek megtalálása után került nyilvánosságra. Bár az első beteg állatok Heves megyében bukkantak fel, vadászok úgy tudják, eleinte Kisvárda környékén tapasztalták a kórt, ami aztán eljutott Tokaj környékére, aztán Ózd és Salgótarján irányába, most pedig Egerből a Bükk felé tart jelenleg.